Gana gedi itin gerbiamos Ašančio karalienės

  • Teksto dydis:

Centriniame Ganos regione esančiame Kumasio mieste tūkstančiai juodai apsirengusių žmonių ėjo į karališkuosius rūmus gedėti savo „motinos“ – įtakingos Ašančio karalystės karalienės.

Nana Afia Kobi Serwaa Ampem II (Nana Afija Kobi Serva Ampem II) mirė praėjusios savaitės pirmadienį, sulaukusi garbingo 111 metų amžiaus, bet pagal tradiciją apie jos mirtį buvo paskelbta tik ketvirtadienį.

Gerbiamos karalienės gedi visa Gana. Aukso ištekliais paremta Ašančio imperija buvo turtingiausia šioje Vakarų Afrikos valstybėje, – savo klestėjimo metais ji užėmė teritorijas net kaimyninėse šalyse.

Imperija valdžią regione turėjo daugiau kaip 300 metų ir įnirtingai priešinosi britų kolonijiniam valdymui.

Ašančiai savo genealogiją grindžia moteriškąja linija ir Asantehenę – ašančių karalių – skiria karalienė, kuri pagal tradiciją turi parinkti kokį nors giminaitį vyrą.

„Mirė labai svarbus žmogus“, – sakė 47 metų Tina Owusu Panin (Tina Ovusu Panin), atėjusi pagerbti karalienės prie rūmų Kumasyje, kuris yra Ašančio sostinė.

„Mūsų motina, mūsų globėja. Ji mums – viskas. Ji yra Asantehenės motina, tad turime ateiti“, – sakė T.O.Panin, šokėjoms judinant klubus pagal tradicinių būgnų ritmą.

Gedėtojai vietoje tradicinių spalvingų kentės audinio drabužių nuo galvos iki kojų vilkėjo juodai – į togas panašius tradicinius apdarus arba trikotažinius marškinėlius ir kelnes.

Karalius Otumfuo Osei Tutu II (Otumfuo Osėjus Tutus II) yra velionės karalienės sūnus.

Tarp gedėtojų taip pat buvo tradiciniai vadai, prezidentas Johnas Dramani Mahama (Džonas Dramanis Mahama) ir opozicijos kandidatas į prezidentus Nana Addo Akufo-Addo (Nana Adas Akufas-Adas), kurie laikinai nutraukė rinkimų kampaniją, kad aplankytų karalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių