Pereiti į pagrindinį turinį

"Gazprom" iškasė karo kirvį

2008-12-19 09:00

Ukrainai vėl gresia ekonominis susidorojimas. Rusijos dujų monopolininkė "Gazprom" reikalauja grąžinti skolas, kitaip grasina nuo sausio 1 d. nutraukti dujų tiekimą.

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka vakar pranešė, kad bendrovė "Naftogaz Ukrainy" jau sumokėjo "Gazprom" 800 mln. JAV dolerių (apie 1,960 mlrd. litų), o artimiausiu laiku sumokės dar 200 mln. JAV dolerių (apie 490 mln. litų). Tačiau "Gazprom" tai netenkina. Įmonė reikalauja, kad būtų grąžinta visa 2 mlrd. JAV dolerių (apie 4,9 mlrd. litų) skola.

"Taip, mes gavome pinigų, bet Ukraina tvirtina, kad iki šių metų pabaigos daugiau mokėti nesiruošia, – sakė "Gazprom" atstovas Sergejus Kuprijanovas. – Todėl bėda išlieka. Mes tiesiog neturėsime jokio teisinio pagrindo tęsti tiekimą Ukrainos vartotojams, kol nebus sumokėta skola."

Ne taip seniai Rusijos ir Ukrainos premjerai Vladimiras Putinas ir Julija Tymošenko susitarė, jog nuo kitų metų dujos bus tiekiamos be tarpininkų. Tačiau Rusijos valdžios teigimu, tam reikia, kad būtų sumokėta skola.

2006 m. dėl ginčo su Ukraina "Gazprom" staigiai sumažino dujų tiekimą vakarų kryptimi. Dujų stygių galėjo pajusti ne tik Ukrainos, bet ir kitų valstybių vartotojai. Anuomet šalims pavyko susitarti, bet dujų kainą "Gazprom" padidino. Šiuo metu už 1000 kub. m Ukraina moka 179,5 JAV dolerio (apie 440 litų). Per artimiausius tris metus, ji turėtų gerokai išaugti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų