Iš gėjaus kunigo atimtas dvasininko titulas

  • Teksto dydis:

Vienas Lenkijos vyskupas trečiadienį atėmė dvasininko titulą iš aukštas pareigas užėmusio katalikų kunigo, kurį įtūžęs Vatikanas atleido anksčiau šį mėnesį, kai jis paviešino esantis gėjus svarbaus vyskupų sinodo dėl šeimos klausimų išvakarėse.

Vyskupas Ryszardas Kasyna (Ryšardas Kasyna) nusprendė, kad kunigas Krzystofas Charamsa (Kšystofas Charamsa) nebegali aukoti mišių, teikti sakramentų, tokių kaip Komunija arba krikštas, taip pat dėvėti sutanos, sakoma pranešime, paskelbtame Lenkijos šiaurinės Pelplino vyskupijos tinklalapyje.

Prieš įsiplieskiant šiam skandalui K.Charamsa užėmė svarbias pareigas Vatikane, dirbdamas katalikiškas dogmas sergstinčioje Tikėjimo doktrinos kongregacijoje.

43 metų kunigas užrūstino Vatikaną spalio 3 dieną, kai viešai pareiškė esantis praktikuojantis homoseksualas ir pristatė savo širdies draugą – kataloną Eduardo (Eduardą). Tai įvyko vyskupų sinodo, kuriame nagrinėjami opūs Katalikų Bažnyčios požiūrio į šeimas ir tikinčiuosius gėjus, išvakarėse.

Vyskupas R.Kasyna sakė buvęs priverstas atimti dvasininko titulą iš K.Charamsos, nes jis nesilaikė celibato po ankstesnio oficialaus įspėjimo.

„Kadangi kunigas Charamsa neparodė jokios valios pasitaisyti ir skelbė viešus pareiškimus, liudijančius apie tolesnį (jo) gyvenimą, neatitinkantį katalikų dvasininko elgesio taisyklių, Pelplino vyskupas ... skyrė kunigui Kšyštofui Charamsai dvasininko titulo atėmimo bausmę, uždrausdamas vykdyti bet kokias apeigas“, – sakoma vyskupijos pranešime.

„Šis bausmė turi paskatinti kunigą Charamsą pasitaisyti. Jam gali būti atleista, tačiau tai priklausys nuo jo tolesnio elgesio“, – pridūrė vyskupija.

K.Charamsa nebegalės vykdyti kunigo pareigų, bet jis nebuvo ekskomunikuotas – tokiu atveju būtų nutraukti jo visi ryšiai su Katalikų Bažnyčia.

Paviešinęs savo lytinę orientaciją K.Charamsa paskelbė 10 punktų „išsivadavimo manifestą“, nukreiptą prieš „institucionalizuotą homofobiją Bažnyčioje“. Dvasininkas skundėsi ypač griežtu Bažnyčios požiūriu į homoseksualius vyrus, kurie, anot jo, tarp kunigų sudaro daugumą.

K.Charamsa taip pat atskleidė planuojantis parašyti knygą apie 12 metų trukusį savo darbą Vatikano biurokratinio aparto centre, kai Bažnyčia dar nėra atsigavusi nuo ankstesnio skandalo, kilusio vadovaujant ankstesniam popiežiui Benediktui XVI dėl „gėjų lobistų“ įtakos aukšto rango dvasininkams.

Vienas Vatikano atstovas sakė, kad K.Charamsos veiksmai yra „labai rimti ir neatsakingi“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių