Pereiti į pagrindinį turinį

Graikų rinkimai – nuosprendis eurui?

2012-06-18 23:59
Graikų rinkimai – nuosprendis eurui?
Graikų rinkimai – nuosprendis eurui? / AFP nuotr.

Ar rinkimai Graikijoje gali būti vadinami istoriniais? Kai kas sako, kad taip, kai kas – kad ne. Kiek žmonių, tiek nuomonių.

Dėmesio centre

Problemos euro zonoje jau seniai nėra tik Graikijos problema. Tai konstatavo ir buvęs Graikijos premjeras George'as Papandreou.

Tiesa, graikai žibalo į rusenančią ugnį pilti nesibodi. Taupyti visiems įgriso, todėl vakar neabejota, kad prieš diržų veržimąsi nusistačiusi radikali kairioji partija "Syriza" gali tikėtis sėkmės.

Tiesa, kiti graikų politikai pastaruoju metu baugino visuomenę, kad sprendimas nulems, liks šalis euro zonoje ar ne.

Nebalsuoti graikų už pažadus daugiau netaupyti ragino ir tarptautinė bendruomenė.

"Syriza" partija gąsdina Europos lyderius ir rinkas, nes žada nutraukti Atėnų įsipareigojimus kreditoriams ir derėtis dėl jų iš naujo.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel rinkimų išvakarėse sakė, jog graikams "itin svarbu išsirinkti tokius įstatymų leidėjus, kurie gerbtų finansinės pagalbos Graikijai sąlygas".

Prancūzijos prezidentas François Hollande'as irgi perspėjo graikus:

"Taip, aš įspėjau, nes esu Graikijos draugas. Jei graikai atsiribos nuo prisiimtų įsipareigojimų ir atmes kelią, kuriuo eina, euro zonoje yra šalių, kurios gali reikalauti išmesti Graikiją iš euro zonos", – įspėjo Prancūzijos vadovas.

Visuomenė sutrikusi

Regis, perspėjimai bent šiek tiek pasiteisino. Nors apklausos po pirmųjų rinkimų gegužės 6 d. rodė, kad "Syrizos" šalininkų skaičius Graikijoje auga kaip ant mielių ir nauji rinkimai gali atvesti radikalus į valdžios olimpą, prieš vakarykštį balsavimą aiškėjo, kad nė vienai partijai tikriausiai nepavyks surinkti tiek balsų, kiek reikia daugumai parlamente.

Tai, matyt, reiškia, kad graikų politikai vėl užsidarys prezidento kabinete ir ten bandys suformuoti valdančiąją koaliciją.

Tiesa, politologai perspėjo, kad koalicijos lipdymas graikų politikams gali būti sudėtinga užduotis.

Rinkėjai, nors priešinasi diržų veržimosi politikai, tvirtino, kad Graikija turi likti euro zonoje.

"Šis momentas labai kritiškas. Tai rinkimai, kurie verčia žmones labai nerimauti, – sakė 62 metų pensininkas Andreas Papas, atidavęs savo balsą rinkimų apylinkėje Atėnų centre. – Aš noriu, kad Graikija liktų euro zonoje ir ES. Mes manydavome, kad tai galime vertinti kaip savaime suprantamą dalyką."

68 metų Emanuelis Kamkutis sakė balsavęs už vieną iš centro dešiniųjų partijų.

"Noriu proeuropietiškos vyriausybės, o ne komunistinės. Kai ką (susitarimą dėl finansinės pagalbos) pasirašėme. Negalime to tiesiog atšaukti", – sakė graikas.

Kiti piktinosi, kad užsienio šalys kišasi į rinkimus.

"Visi sutrikę, nes Europos partnerių ir Graikijos partijų baimės propaganda buvo labai didelė, – sakė 53 metų rinkėjas Stavras Logaras. – Norėtume kitokio stiliaus vyriausybės, kitokio kelio Graikijos visuomenei ir Europos visuomenei."

33 metų turizmo sektoriaus darbuotoja Iro Busaini teigė norinti pasakyti Vokietijai štai ką: "Liaukitės vadinę mus tinginiais, atvažiuokite čia ir pažiūrėkite, kaip sunkiai dirbame." Moteris sakė balsavusi už komunistus.

"Man jau gana. Nieko iš šių rinkimų nesitikiu", – teigė ji.

Tuo metu balsavę už kairiuosius sakė, kad Graikijai reikia pokyčių.

54 metų architektė Tonia Katerini pabrėžė: "Situacija pastaruosius dvejus metus daugumai žmonių buvo labai sunki, todėl manau, kad turime padaryti didelių pokyčių. Vis dėlto manau, kad dauguma žmonių nerimauja, nes ateitis labai tamsi."

Nauja era?

Pokyčių žadantis "Syrizos" lyderis Alexis Tsipras po balsavimo tvirtino, kad tarptautiniai kreditoriai blefuoja.

Pasak jo, Europoje vis labiau plinta taupymui priešiškos nuotaikos ir ES bei Tarptautinis valiutos fondas nenorės rizikuoti Graikijos pasitraukimu iš euro zonos, kurio padarinius pajustų viso pasaulio ekonomika.

"Mes įveikėme baimę. Šiandien atveriame kelią į viltį, į geresnę ateitį", – sakė 37 metų politikas.

Per pastarąjį kampanijos mitingą jis apkaltino Naujosios demokratijos partijos lyderį Antonį Samarą, pagrindinį savo varžovą, ginant "Merkel praeities Europą".

O A.Samaras atrėžė, kad derėtis dėl naujo pakto jis pasiruošęs, tačiau nuosaikia forma, o ne tokia, kokią siūlo A.Tsipras.

"Išeisime iš šios krizės. Neišeisime iš euro (zonos). Niekam neleisime išvesti mūsų iš Europos", – sakė A.Samaras.


Smulkūs incidentai

Policija pranešė, kad ieško 22 metų vyro, kuris prie vienos rinkimų apylinkės Zakinto saloje šovė į orą ir pabėgo. Dar vienas incidentas įvyko prie televizijos stoties "Skai", kur du nežinomi asmenys važiuodami motociklu metė rankinę granatą. Nors granata nesprogo, iš televizijos stoties buvo evakuoti žmonės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų