Pereiti į pagrindinį turinį

Griuvo Čekijos vyriausybė

2009-03-26 09:00

Čekijoje – politinė krizė. Šalies parlamentas balsavo už nepasitikėjimą premjero Mireko Topoláneko vadovaujamu kabinetu.

M.Topoláneko vyriausybė žlugo Čekijai pirmininkaujant ES. Tačiau besitraukiantis ministras pirmininkas sako, kad tai nepaveiks jo vadovavimo Bendrijai. "Turime atvejį, kai opozicijoje esantys socialdemokratai trukdo Čekijos Respublikai. Tai problema, daug kartų matyta per šį pirmininkavimą, – vakar sakė jis Europos Parlamentui Strasbūre. – Tačiau nesirūpinkite, ši situacija pirmininkavimo nepaveiks."

Čekija jau buvo kritikuojama dėl pirmininkavimo ES. Kai kurie politikai ir ekspertai mano, kad nuo naujųjų metų vykdomas vadovavimas nėra vaisingas. Vyriausybės krizė tik padidino šį susirūpinimą. Be to, Čekija vis dar neratifikavo Lisabonos sutarties dėl Bendrijos reformų, kuri įsigalios, kai ją patvirtins visos 27 ES narės.

Vis dėlto Europos Parlamento pirmininkas Hansas Gertas Pötteringas antrino, kad Čekijos vyriausybės žlugimas neturėtų paveikti pirmininkavimo. Santūrus buvo ir Europos Komisijos pirmininkas José Manuelis Barroso. Jis Čekijos politinės krizės nekomentavo, tik pagyrė pirmininkės darbą.

Kad būtų pareikštas nepasitikėjimas premjero M.Topoláneko vyriausybe, 200 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose buvo surinktas 101 tam reikalingas balsas. Anksčiau vyriausybėje jau buvo keturis kartus balsuota dėl nepasitikėjimo. Atsistatydinimo raštą M.Topolánekas turėtų įteikti šiandien. Tačiau vyriausybė gali likti dirbti kaip laikinasis ministrų kabinetas iki pat birželio pabaigos, kai baigsis Čekijos pirmininkavimas ES.

Dar viena ES valstybė bando išsikapanoti iš politinės krizės. Šeštadienį apie ketinimus atsistatydinti pranešusiam Vengrijos premjerui Ferencui Gyurcsány jau rasta pamaina. Naujajai vyriausybei tikriausiai vadovaus buvęs centrinio banko valdytojas György Surányi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų