Gvantanamo kalėjimas virsta kurortu

JAV gynybos ministerija ruošiasi palengvinti Gvantanamo kalėjimo režimą ir pagerinti kalinių laikymo sąlygas.

Paskutinėje Pentagono ataskaitoje sakoma, kad kaliniams reikėtų suteikti daugiau galimybių bendravimui ir poilsiui. Dokumente rekomenduojama leisti kaliniams bendrauti tarpusavyje. Be to, kaliniams bus leista kartu melstis.

Taip, anot ataskaitą parengusio admirolo Patricko Walsho, bus užtikrintas humaniškas elgesys su sulaikytais. Anksčiau admirolas tvirtino, kad kalinių laikymo sąlygos Gvantaname atitinka Ženevos konvencijų reikalavimus.

Tuo tarpu iš Gvantanamo kalėjimo į Didžiąją Britaniją sugrįžęs pirmasis paleistas kalinys prabilo, kad buvo kankinamas „viduramžiškai būdais". Etiopijoje gimęs 30 metų Binyamas Mohamedas buvo mažu lėktuvu atskraidintas į Karališkųjų oro pajėgų Nortolto bazę, esančią į šiaurės vakarus nuo Londono.

Vėliau B.Mohamedas buvo sulaikytas policijos pareigūnų, veikiančių pagal kovos su terorizmu įstatymus. Po beveik penkias valandas trukusios apklausos sulaikytasis buvo paleistas nurodžius, kad jokie tolesni teisinio persekiojimo veiksmai jam nebebus taikomi. "Jis buvo paleistas - taškas. Viskas baigta", - sakė vienas sostinės policijos atstovas.

B.Mohamedo advokatas Clive'as Staffordas Smithas sakė, kad jo klientas išgyveno jaudinamą susitikimą su savo seserimi, kurios nebuvo matęs septynerius metus, o vėliau išvyko į įslaptintą vietą.

 


Šiame straipsnyje: Gvantanamaskaliniairežimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių