Pereiti į pagrindinį turinį

Gyvenimas Šeremetjevo oro uoste

2013-06-27 23:59
Gyvenimas Šeremetjevo oro uoste
Gyvenimas Šeremetjevo oro uoste / "Reuters" nuotr.

Holivudo kino juostoje pavadinimu "Terminalas" Niujorko Johno F.Kennedy oro uosto tranzito salėje užstrigo Tomo Hankso vaidinamas personažas Viktoras Navorskis. O štai Maskvos Šeremetjevo oro uoste, regis, apsigyveno Edwardas Snowdenas.

Užstrigęs terminale

Viktoras Navorskis oro uoste užstrigo dėl to, kad tėvynėje Karakožijoje, pasak kino juostos režisieriaus Steveno Spielbergo, įvyko pilietinis karas, todėl JAV nebelaikė jos nepriklausoma valstybe, o Viktoro – Karakožijos piliečiu.

Tiesa, Viktoras Navorskis oro uoste susipažino su tikrų tikriausia gražuole – stiuardese Amelija (Catherine Zeta-Jones).

Ar taip pasiseks ir E.Snowdenui? Tiesa, merginos jam nereikia, tačiau ar jis ištrūks į šalį, kurioje gaus politinį prieglobstį?

Pagal galiojančius įstatymus tranzito salėje asmenys gali būti tik 24 valandas. Vėliau asmenys turi gauti specialią tranzito vizą arba iškeliauti į kitą valstybę.

Maskvos oro uoste yra specialus viešbutis keleiviams, tačiau jo atstovai nesakė, gyvena E.Snowdenas pas juos ar ne. Tai sukėlė kalbas, kad Rusijos specialiosios tarnybos galėjo amerikietį slapta išgabenti.

"Laisvas žmogus"

Tačiau rusai bet kokias sąsajas su amerikiečiu neigia.

Teko įsikišti net Suomijoje besilankančiam Rusijos vadovui Vladimirui Putinui.

Žurnalistai pasiteiravo, ką jis mano apie šią istoriją. V.Putinas kategoriškai atrėžė, kad Rusijos sienos E.Snowdenas nekirto, todėl jo šalis niekuo dėta.

"Jis atvyko kaip tranzitinis keleivis – jam nereikia nei vizos, nei kitų dokumentų. Jis, kaip tranzitinis keleivis, turi teisę nusipirkti bilietą ir skristi kur nori, – pabrėžė V.Putinas. – Ponas Snowdenas yra laisvas žmogus. Kuo greičiau jis pasirinks savo galutinį kelionės tikslą, tuo geriau ir mums, ir jam."

Taip pat Rusijos prezidentas pareiškė, jog E.Snowdeno atvykimas į Maskvą buvo visiškai netikėtas. Jis atmetė bet kokius kaltinimus, esą Rusija padėjusi jam atskristi, ir pavadino juos "kliedesiu bei nesąmone".

"Rusijos Federacijos teritorijoje ponas Snowdenas, ačiū Dievui, jokių nusikaltimų nepadarė", – sakė jis ir pridūrė, kad su JAV Rusija neturi ekstradicijos sutarties, o Rusija užsienio piliečius grąžina tik toms šalims, su kuriomis yra pasirašiusi oficialias ekstradicijos sutartis.

Jungtinių Valstijų pareigūnai anksčiau pareiškė, kad Rusija turėtų išduoti bėglį. Esą Rusija turi aiškų teisinį pagrindą deportuoti E.Snowdeną.

"Nors neturime ekstradicijos sutarties su Rusija, vis tiek yra aiškus teisinis pagrindas išsiųsti poną Snowdeną", – tvirtino JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovė Caitlin Hayden.

Pasak jos, E.Snowdenas, gyvenantis tranzito salėje Maskvos Šeremetjevo oro uoste, gali būti deportuotas dėl savo kelionės dokumentų ir jam iškeltų kaltinimų.

"Atitinkamai prašėme Rusijos vyriausybės imtis veiksmų, kad E.Snowdenas būtų nedelsiant išsiųstas, ir remtis tvirtu teisėsaugos bendradarbiavimu, kurį vykdėme, ypač po Bostono maratono sprogdinimų", – sakė ji.

Tiesa, C.Hayden čia pat pridūrė, kad dvišalių santykių E.Snowdeno istorija neturėtų sugadinti.

Kas suteiks prieglobstį?

Kai kurie Rusijos politikai į Vašingtono kritiką reagavo piktai.

Valstybės Dūmos Užsienio reikalų komiteto vadovas Aleksejus Puškovas socialiniame tinkle "Twitter" pareiškė, kad JAV daro klaidą spausdamos Pekiną ir Maskvą.

"Jungtinių Valstijų grasinimai Rusijai ir Kinijai dėl E.Snowdeno bylos neduos rezultatų, tik labiau sustiprins ryšius tarp Maskvos ir Pekino", – dėstė A.Puškovas.

Pasak jo, JAV naudoja "menkai apgalvotą spaudimą" dėl tos bylos. Jis gali pakenkti santykiams tarp Vašingtono, Maskvos ir Pekino tuo metu, kai šios šalys mėgina rasti bendrą kalbą dėl krizės Sirijoje.

Kol E.Snowdenas "mėgaujasi" gyvenimu terminale, kelios Lotynų Amerikos šalys svarsto, ar suteikti jam politinį prieglobstį.

Venesuelos, nuolatinės JAV kritikės, vadovas Nicolás Maduro pareiškė svarstysiantis galimybę suteikti prieglobstį E.Snowdenui, tiesa, Karakasui turėtų būti pateiktas prašymas. Kol kas amerikiečio prašymo sulaukė Ekvadoras, kuriame politinį prieglobstį gavo kitas garsus paslapčių viešintojas "WikiLeaks" įkūrėjas Julianas Assange’as.

Tiesa, jis jau metus gyvena Ekvadoro ambasadoje Londone, nes siekia išvengti ekstradicijos į Švediją, kurioje šį aktyvistą norima apklausti dėl įtariamo lytinio smurto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų