„Hamas“: Gazos Ruožą po karo turėtų valdyti nepriklausoma palestiniečių vyriausybė

Palestiniečių islamistų organizacija „Hamas“ per derybas dėl ugnies nutraukimo siūlo, kad po karo Gazos Ruožą ir Izraelio okupuotą Vakarų Krantą valdytų nepriklausoma nešališkų veikėjų vyriausybė, penktadienį sakė vienas organizacijos politinio biuro narys.

„Mes pasiūlėme, kad nešališka nacionalinės kompetencijos vyriausybė po karo valdytų Gazos [Ruožą] ir Vakarų Krantą“, – sakoma Hossamo Badrano (Hosamo Badrano) pareiškime apie tęsiamas derybas tarp Izraelio ir „Hamas“, tarpininkaujant Katarui, Egiptui ir JAV.

„Gazos [Ruožo] administracija po karo yra palestiniečių vidaus reikalas be jokio išorės kišimosi [...]. Kitą dieną po karo Gazos [Ruože] nediskutuosime su jokiomis išorės šalimis“, – pridūrė H. Badranas.

Vienas „Hamas“ pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad pasiūlymas dėl nešališkos vyriausybės buvo parengtas su tarpininkais.

Vyriausybė „tvarkys Gazos Ruožo ir Vakarų Kranto reikalus pradiniu etapu po karo, sudarydama sąlygas visuotiniams rinkimams“, sakė pareigūnas, nenorėjęs viešinti savo pavardės.

H. Badrano komentaras pasirodė Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) pareikalavus, kad Izraelis išlaikytų sausumos juostos palei Gazos Ruožo ir Egipto sieną, vadinamos Filadelfio koridoriumi, kontrolę. Ši sąlyga prieštarauja „Hamas“ pozicijai, kad izraeliečiai po ugnies nutraukimo privalo pasitraukti iš visos Gazos Ruožo teritorijos.

B. Netanyahu ketvirtadienį sakė, kad Filadelfio koridoriaus kontrolė yra pastangų, kad iš Egipto ginklai nebūtų kontrabanda gabenami „Hamas“, dalis.

Derybos vyksta Dohoje, Katare ir Kaire, siekiant ugnies nutraukimo Gazos Ruože ir „Hamas“ tebelaikomų įkaitų paleidimo.

Karas kilo po spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio Izraelio pietuose, per kurį, oficialiais duomenimis, žuvo 1 195 žmonės, daugiausia civiliai.

Be to, „Hamas“ kovotojai pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 116 tebėra Gazos Ruože, įskaitant 42, kaip teigia kariuomenė, žuvusius įkaitus.

Remiantis „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per Izraelio atsakomąjį puolimą žuvo mažiausiai 38 345 žmonės, taip pat daugiausia civiliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
musulmonas gera kai jo nėra neužmirškit pridurkai šyto.

Anonimas

Anonimas portretas
Vyti žydų fašistus lauk iš Palestinos.

Anonimas

Anonimas portretas
aisku turetu valdyt palestinieciai o ne zydnaciai nuzude 10000 vaiku
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių