Pereiti į pagrindinį turinį

I.Guodmaniui – ultimatumas

2009-02-05 09:00
I.Guodmaniui – ultimatumas
I.Guodmaniui – ultimatumas / "Reuters" nuotr. Vyriausybė: vos prieš savaitę premjeras I.Guodmanis tikino, kad vyriausybė yra pajėgi ir veiksminga.

Dėl pasitikėjimo vyriausybe balsavimą surengusiame Latvijos Seime vakar virė aistros. Opozicijos siūlymams išplėsti valdančiąją koaliciją pritarė ir pačios koalicijos atstovai.

Partija imsis iniciatyvos

Balsavimui dėl pasitikėjimo dar neprasidėjus, koalicijoje dalyvaujančios Liaudies partijos frakcijos pirmininkas Maris Kučinskis buvo nusiteikęs ryžtingai. Politikas pareiškė, kad jo partija pati imsis iniciatyvos, jei Latvijos ministras pirmininkas Ivaras Guodmanis kitą savaitę nepradės derybų dėl centro dešinės koalicijos išplėtimo. Tačiau pabrėžė, kad jo frakcija nebalsuos už tai, kad vyriausybė atsistatydintų.

Klausimą dėl pasitikėjimo I.Guodmanio vyriausybe iškėlė opozicinės partijos. 34 deputatai pareikalavo, kad šis klausimas būtų apsvarstytas neeiliniame Seimo posėdyje.

Dieną prieš tai apie savo atsistatydinimą pranešė Latvijos žemės ūkio ministras Martinis Ruozė. Vakar jis įteikė atsistatydinimo pareiškimą. Pasitraukti ministras nusprendė po to, kai Rygą užplūdo protestuojantys šalies ūkininkai, o vyriausybė skyrė papildomą 27 mln. latų (133 mln. litų) pagalbą pieno gamybos šakai. Šie pinigai leis žemdirbiams, kuriems sunku grąžinti paskolas, atidėti paskolos pagrindinės sumos mokėjimą.

Protestavo "praeiviai"

Seime vykstant neeiliniam posėdžiui, prie parlamento pastato pradėjo telktis policijos pajėgos. Iš pradžių prie Seimo privažiavo keturi policijos mikroautobusai ir penki patrulių automobiliai. Vėliau policininkų padaugėjo. Dar trečiadienį gatvės, vedančios prie Seimo pastato, buvo užtvertos tvorelėmis.

Nors joks mitingas planuotas nebuvo, prie Seimo susirinko ir protestuotojai. Nesankcionuoto piketo dalyviai pareiškė, kad tiesiog ėjo pro šalį ir trumpam stabtelėjo, panorę perduoti politikams įvairių dovanų.

Dovanas protestuotojai padėjo ant Seimo laiptų. Specialiai kompozitoriui Raimondui Pauliui yra natų sąsiuvinis, o buvusiam ministrui pirmininkui Aigarui Kalvyčiui – pagalvė. Kažkas dar padėjo knygą "Kaip tapti geru vadybininku". Iš viso prie Seimo susirinko apie 100 "praeivių".

Perspėjantis tyrimas

Prasidėjusi pasaulio finansų krizė skaudžiai smogė Latvijai. Kai vyriausybė ėmėsi specialių veiksmų krizės padariniams sušvelninti, šalyje prasidėjo protestai, kurių kulminacija buvo sausio 13 d. riaušės.

Kol politikai ieškojo jų kaltininkų ir organizatorių, sociologai priminė praėjusių metų gruodį atlikto tyrimo rezultatus. Ilgokai prieš protestus įmonės "Latvijos barometras DnB NORD" atlikta apklausa parodė, jog dauguma šalies gyventojų mano, kad ekonominė Latvijos padėtis yra bloga. Taip teigė net 86 proc. gyventojų. Tik 1 proc. respondentų pareiškė, kad situacija šalyje gera.

9 proc. dalyvavusių apklausoje žmonių mano, kad padėtis šalyje rutuliojasi tinkama linkme, o 80 proc. laikosi priešingos nuomonės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų