Pereiti į pagrindinį turinį

Įniršis prasiveržė tikromis liepsnomis

2010-06-28 23:59
Niokotojai: riaušininkai padeginėjo automobilius, daužė bankų, kavinių ir parduotuvių vitrinas, svaidė akmenis į policijos pareigūnus.
Niokotojai: riaušininkai padeginėjo automobilius, daužė bankų, kavinių ir parduotuvių vitrinas, svaidė akmenis į policijos pareigūnus. / AFP nuotr.

Pasaulio galingųjų klubo susitikimus visuomet lydi antiglobalistų protestai, bet šįkart gatvėse užvirė tikras karas.

Riaušininkai įsisiautėjo

Toronto centre šeštadienį siautėjo kaukėti protestuotojai, kurie demonstruodami savo nepritarimą Didžiojo dvidešimtuko (G 20) viršūnių susitikimui padeginėjo policijos automobilius ir daužė parduotuvių vitrinas.

Riaušės kilo keliems šimtams anarchistų atsiskyrus nuo didelės taikios protesto prieš viršūnių susitikimą demonstracijos. Šeštadienį po pietų ir naktį į sekmadienį, kai vyko riaušės, mažiausiai dviejuose rajonuose, tarp jų – miesto finansiniame centre, buvo padeginėjami policijos automobiliai, o Karalienės gatvėje protestuotojai daužė vitrinas ir gadino žiniasklaidos sunkvežimius.

Vakare kai kurie protestuotojai prisiartino prie metalinės tvoros, juosiančios viršūnių susitikimo vietą. Miesto centre buvo uždarytas vienas viešbutis, prie jo budėjo policija.

Nuo riaušininkų taip pat nukentėjo bankai, kavinės ir mažos parduotuvėlės, protestuotojai išplėšė mažiausiai vieną parduotuvę, iš kurios pavogė drabužių ir manekenų rankų bei kojų.

Nieko panašaus neregėjo

Policija tramdė riaušininkus ašarinėmis dujomis bei akustinėmis patrankomis ir suėmė maždaug 130 žmonių.

"Niekada savo gatvėse nematėme tokio nevaldomo nusikalstamumo, vandalizmo ir naikinimo", – pripažino Toronto policijos viršininkas Billas Blairas.

Miesto meras Davidas Milleris smerkė riaušininkų veiksmus: "Palyginti maža žmonių grupė atėjo su aiškiu ketinimu gadinti nuosavybę ir smurtauti. Jie yra nusikaltėliai, kurie atvyko į Torontą tyčia laužyti įstatymų."

Pinigų randa tik bankams

Demonstracija, kuri iš pradžių buvo taiki, joje dalyvavo tūkstančiai žmonių, prasidėjo ankstyvą popietę. Ją organizavo darbininkų organizacijos, kurios sako, kad šio industrializuotų ir besivystančių šalių dvidešimtuko ekonomikos politika yra palanki turtingiesiems.

"Finansų krizę sukėlė ne pasaulio darbininkai, – tvirtino Ontarijo darbo federacijos atstovas Sidas Ryanas. – Mes nenorime, kad turtai būtų perkeliami iš viešojo sektoriaus į privatųjį."

Organizacijos "Greenpeace" vadovas Kumi Naidoo piktinosi, kad G 20 valstybės pasiryžusios išleisti trilijoną dolerių bankams gelbėti, bet neranda pinigų bedarbiams paremti, aplinkai tausoti ir socialinėms problemoms spręsti.

Prie protestuotojų prisijungė ir studentė Liana Salvador, jos skola už studijas siekia 50 tūkst. dolerių.

"Esu paprasta studentė, kurios tėvai sako, kad žinios yra labai gerai, bet kurios valstybė teigia, kad išsilavinimas yra brangus. Ar tik turtingieji nusipelnė išsilavinimo? Milijardą reikia skirti mokslams, o ne įtvirtinimams", – sakė mergina.

Papiktino išlaidavimas

G 20 priešininkų organizacijos demonstracijas Toronte rengė ir prieš viršūnių susitikimą, kuris vyko po industrializuotų šalių Didžiojo aštuoneto (G 8) susitikimo Ontarijo kurorte Hantsvilyje.

Kanada abiejų šių viršūnių susitikimų saugumui užtikrinti skyrė daugiau kaip 1 mlrd. Kanados dolerių (2,7 mlrd. litų).

Užsienio žiniasklaida praneša, kad abiem viršūnių susitikimams Kanada iš viso skyrė 1,2 mlrd. dolerių, o 2009 m. balandį Londone vykęs G 20 vadovų susitikimas kainavo tik 30 mln. dolerių.

Prancūzijos laikraštis "Le Figaro" rašė: "Kanados visuomenė smerkia tokį neįsivaizduojamą išlaidumą, kai šalis turi spręsti biudžeto deficito problemą."

Pasak leidinio, Hantsvilio, kur vyko G 8 vadovų susitikimas, gyventojai negali suprasti, kam už 2 mln. dolerių reikėjo iškasti šiam susitikimui skirtą dirbtinį ežerą, nes pačioje Kanadoje ir taip yra šimtai tūkstančių ežerų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų