Iranas ir JAV susitarė dėl apsikeitimo kaliniais

Teheranas ir Vašingtonas pasiekė susitarimą dėl apsikeitimo kaliniais, apimantį Irano lėšų užsienyje atblokavimą, pirmadienį pranešė iraniečių žiniasklaida.

Pagal susitarimą bus paleisti keturi Irane laikomi žmonės – mainais į keturis JAV laikomus asmenis, pranešė naujienų agentūra „Nournews“.

Vašingtonas šių pranešimų kol kas nepatvirtino.

Jungtinės Tautos šeštadienį paskelbė, kad 85 metų iraniečių kilmės amerikiečiui Mohammadui Baquerui Namazi (Mohamadui Bakerui Namaziui) leista išvykti iš Irano gydytis užsienyje ir kad jo 50 metų sūnus Siamakas išleistas iš kalėjimo Teherane.

Tėvas, buvęs JT vaikų fondo UNICEF pareigūnas, buvo sulaikytas 2016 metais, kai nuvyko į Iraną siekti ankstesnių metų spalį areštuoto sūnaus paleidimo.

Siamako advokatas sakė, kad jis yra „namuose su savo tėvais, Teherane“.

Kaip sakoma „Nournews“ pranešime, M. B. Namazi paleidimas „neturi nieko bendra“ su pirmadienio susitarimu dėl apsikeitimo kaliniais.

Irane šiuo metu laikomi dar mažiausiai du JAV piliečiai.

57 metų verslininkas Emadas Sharqi (Emadas Šarkis) pernai buvo nuteistas 10 metų kalėti už šnipinėjimą, o 66 metų aplinkosaugos specialistas Moradas Tahbazas, kuris taip pat turi Didžiosios Britanijos pilietybę, buvo areštuotas 2018-aisiais, o šiemet liepą paleistas už užstatą.

Valstybinė naujienų agentūra IRNA sekmadienį pranešė, kad „užbaigus derybas tarp Irano ir Jungtinių Valstijų dėl abiejų šalių kalinių paleidimo, bus atblokuota 7 mlrd. dolerių (7,17 mlrd. eurų) Irano išteklių“.

Tačiau JAV Valstybės departamentas bet kokias tokio pobūdžio sąsajas atmetė kaip „kategoriškai neteisingas“.

„Nournews“ skelbė, kad po netiesioginių Teherano ir Vašingtono derybų „Pietų Korėjoje atblokuotos Irano lėšos“ bus padėtos į „vienos iš regiono šalių centrinį banką“.

Jungtinėms Valstijoms 2018 metais vienašališkai pasitraukus iš daugiašalio susitarimo dėl Teherano branduolinės programos ir sugrąžinus skaudžias sankcijas šiitiškai respublikai, virtinėje valstybių, pirmiausia Kinijoje, Pietų Korėjoje ir Japonijoje, buvo įšaldyta milijardai dolerių Irano lėšų.

Teheranas kaltina Seulą laikant 7 mlrd. dolerių jo lėšų ir ne kartą ragino Pietų Korėją atblokuoti šiuos pinigus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių