Iranas patvirtino netiesiogines derybas su Jungtinėmis Valstijomis

  • Teksto dydis:

Iranas patvirtino, kad Omane surengė netiesiogines derybas su Jungtinėmis Valstijomis, nors abi šalys nepalaiko diplomatinių santykių, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Vašingtonas ir Teheranas jau seniai smarkiai nesutaria. Įtampos šaltinis yra ginčijama Irano branduolinė programa, o dar labiau ją padidino Gazos Ruože vykstantis karas tarp Izraelio ir islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojų, atininkamai JAV ir Irano sąjungininkų.

Penktadienį amerikiečių naujienų svetainė „Axios“ pranešė, kad JAV ir Irano pareigūnai Omane surengė netiesiogines derybas „dėl to, kaip išvengti išpuolių regione eskalavimo“.

Oficialioji iraniečių naujienų agentūra IRNA vėlai šeštadienį pranešė, kad „Irano Islamo Respublikos atstovas Jungtinėse Tautose patvirtino netiesiogines Irano ir Jungtinių Valstijų derybas Omane“.

Pranešime cituojami jo žodžiai, kad „šios derybos nebuvo pirmosios ir nebus paskutinės“.

Diskusijos vyko po to, kai Iranas naktį iš balandžio 13-osios į 14-ąją prieš Izraelį surengė precedento neturinčią dronų ir raketų ataką.

Šis išpuolis buvo atsakas į balandžio 1 dieną įvykdytą oro smūgį, kurio metu buvo nugriautas Irano konsulato Sirijos sostinėje Damaske pastatas. Dėl atakos, per kurią žuvo septyni Revoliucijos gvardijos nariai, tarp jų du generolai, kaltinamas Izraelis.

Izraelio kariuomenė nurodė, kad didžioji dauguma iš daugiau kaip 300 Irano paleistų raketų ir dronų buvo atremta padedant Jungtinėms Valstijoms ir kitiems sąjungininkams ir kad ataka padarė tik minimalią žalą.

Praėjus mažiau nei savaitei, sprogimai nugriaudėjo centrinėje Irano Isfahano provincijoje, o JAV žiniasklaida pranešė, kad tai buvo Izraelio atsakas į Irano išpuolį.

Vėliau Teheranas sumenkino pranešimą apie žydų valstybės smūgį ir pareiškė, kad nereaguos, nebent Irano interesai vėl taptų taikiniu.

Izraelis yra Irano priešas nuo 1979 metų islamo revoliucijos.

Prasidėjus Izraelio ir „Hamas“ karui Gazos Ruože, regione išaugo įtampa, kurią padidino Irano remiamų kovotojų grupuočių Sirijoje, Libane, Irake ir Jemene veiksmai.

Vašingtono interesams Irane atstovauja Šveicarija.

Pastaraisiais metais abi priešininkės vedė netiesiogines derybas dėl priemonių Teherano branduolinei programai pažaboti, apsikeitimo kaliniais ir Irano užsienyje įšaldytų lėšų atblokavimo.


Šiame straipsnyje: IranasJAVderybosIzraelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Uz tai ir buvo numustas Irano prezidento malunsparnis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių