Pereiti į pagrindinį turinį

Įtampa tarp Korėjų auga

2009-01-31 09:00

Korėjos pusiasalyje vėl aidi grasinimai žvanginti ginklais. Komunistinė Šiaurės Korėja vakar atšaukė visus susitarimus su Pietų Korėja dėl karinės įtampos mažinimo ir apkaltino Seulą pastūmėjus šalių santykius prie karo slenksčio.

Visiškai save nuo pasaulio izoliavusi šalis pranešė nebesilaikysianti jokių politinių ir karinių sutarčių, tarp jų susitarimo dėl abiejų valstybių sienos Geltonojoje jūroje, kur 1999 ir 2002 m. vyko įnirtingi abiejų šalių laivynų susirėmimai.

"Šiaurės ir Pietų Korėjų konfrontacija politinėje ir karinėje srityse taip paaštrėjo, kad valstybių santykiai atsidūrė ant karo slenksčio", – teigiama Šiaurės Korėjos pranešime.

Dokumente taip pat griežtai kritikuojama konservatyvios pakraipos Pietų Korėjos prezidento Lee Myung-bako vyriausybė, kuri esą negailestingai panaikino sutartis, pasirašytas per 2000 ir 2007 m. vykusius viršūnių susitikimus. Prieš metus prezidento postą užėmęs Lee Myung-makas atmetė liberalių pirmtakų vykdytą "saulėtąją" santykių su Pchenjanu politiką ir sakė persvarstysiantis anksčiau priimtas sutartis.

Atsakydamas į Šiaurės Korėjos pranešimą, Seulas sustiprino sienos apsaugą ir pranešė griežtai reaguosiantis į bet kokius pažeidimus. Vis dėlto Pietų Korėja pabrėžė, kad nuoširdžiai apgailestauja dėl Pchenjano veiksmų ir dar kartą pasiūlė atnaujinti dialogą.

Pastarasis Šiaurės Korėjos pranešimas atnešė dar daugiau įtampos į jau kelis mėnesius smarkiai pašlijusius šalių santykius.

Beveik prieš dvi savaites Šiaurės Korėjos armija pagrasino paskelbti "plataus masto konfrontacinę padėtį" Seulo atžvilgiu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų