J. Bidenas: Amerika sugrįžo

JAV prezidentas Joe Bidenas Jungtinių Valstijų partnerystę su Europa pavadino pagrindiniu amerikiečių užsienio politikos stulpu.

„Amerika sugrįžo“, - sakė jis penktadienį virtualioje Miuncheno saugumo konferencijoje. JAV ir Europa, anot jo, glaudžiai bendradarbiaus, kad kartu įveiktų globalius iššūkius.

„Žinau, praėję ketveri metai buvo išbandymas mūsų transatlantiniams santykiams. Tačiau Jungtinės Valstijos pasiryžusios vėl bendradarbiauti su Europa“, - kalbėjo J. Bidenas. Laisva, pasiturinti ir taiki Europa, pasak jo, ir toliau yra vienas pagrindinių JAV interesų.

J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas atsisakė tarptautinių sutarčių, į pirmąją vietą iškėlė savo šalies pranašumą ir vieną po kitos gąsdino sąjungininkes. Naujasis JAV prezidentas dabar nori pakeisti kursą. Jis pasisako už sugrįžimą į tarptautines organizacijas ir susitarimus ir vėl nori stipriau bendradarbiauti su tradicinėmis JAV sąjungininkėmis.

J. Bidenas savo kalboje taip pat agitavo už demokratijos stiprinimą, kad būtų įveikti dideli iššūkiai, pavyzdžiui, koronaviruso pandemija. Pasaulyje vyksta konkurencija tarp autokratinių valdymo formų ir demokratijos. Demokratija yra „geriausias kelias“ išnaudoti ateities šansus, pabrėžė J. Bidenas. „Turime parodyti, kad demokratijos vis dar yra gėris mūsų žmonėms, - kalbėjo jis. – Demokratija nėra atsitiktinumas. Mes turime ją ginti, stiprinti ir atnaujinti“. Kol demokratinės valstybės bendradarbiaus, tol galės įveikti bet kokį iššūkį ir bet kokį varžovą.

 


Šiame straipsnyje: JAVJoe BidenasEuropa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ha

Ha portretas
Labas smirdantis vatnike

nejuokink

nejuokink portretas
bidonkluone koki politbardaka darai jav su kinais ir korporacijom kaip amazon....;;''
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių