J. Bidenas Izraelio premjerui pareiškė besitikintis „reikšmingos deeskalacijos“

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) pareiškė, kad jis dar šiandien tikisi „reikšmingos deeskalacijos“ tebesitęsiant konfrontacijai tarp žydų valstybės ir palestiniečių, pranešė Baltieji rūmai.

„Prezidentas ministrui pirmininkui pasakė, kad jis šiandien tikisi reikšmingos deeskalacijos, vedančios į paliaubas“, – sakoma Baltųjų rūmų paskelbtame pranešime. Jame nurodoma, kad tai buvo ketvirtas abiejų lyderių pokalbis telefonu nuo krizės pradžios.

Šis pareiškimas rodo Baltųjų rūmų griežtėjantį toną artimos JAV sąjungininkės atžvilgiu.

Tačiau jame nepatikslinama, kaip J. Bidenas apibrėžia žodį „reikšmingas“ savo raginime sumažinti Gazos Ruožo bombardavimą, kuris, pasak Izraelio, yra nukreiptas prieš islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojus.

Baltųjų rūmų atstovė Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer) taip pat nepasakė, koks bus JAV atsakas, jeigu trečiadienį padėtis nepasikeis.

Remiantis Gazos Ruožo pareigūnais, nuo gegužės 10-osios per Izraelio aviacijos smūgius Gazos Ruože jau žuvo mažiausiai 219 palestiniečių, įskaitant 63 vaikus. Izraelyje nuo palestiniečių raketų žuvo 12 žmonių.

Iki šiol J. Bidenas vengė jungtis prie tarptautinės bendruomenės reikalavimo nutraukti ugnį Izraelyje, nors sakė, kad jis palaiko paliaubas. Izraelis yra vienas artimiausių JAV sąjungininkų, ir J. Bidenas stengėsi palaikyti B. Netanyahu argumentą, kad Izraelio kariuomenės veiksmai yra savigynos pobūdžio.

Po pastarojo J. Bideno ir B. Netanyahu pokalbio paskelbtame Baltųjų rūmų pranešime sakoma, kad abu lyderiai smulkiai aptarė „Izraelio pažangą mažinant „Hamas“ ir kitų teroristinių elementų pajėgumus, regiono vyriausybių ir Jungtinių Valstijų dedamas diplomatines pastangas“.

J. Bidenas patiria didelį savo Demokratų partijos spaudimą laikytis griežtesnės linijos. Baltieji rūmai sako nenorintys viešai rodyti nesantaikos su Izraeliu, tačiau leidžia suprasti, kad privačiuose pokalbiuose laikosi kritiškesnio požiūrio.

„Mūsų požiūriu, reikia užtikrinti, kad tai vyktų ramiai, intensyviai ir diplomatiškai“, – sakė K. Jean-Pierre.

Per kelionę į Dirborną Mičigane antradienį J. Bidenas iš palestiniečių kilmės Kongreso narės Rashidos Tlaib (Rašidos Tlaib) išgirdo, kad tai palestiniečiams reikia apsaugos nuo Izraelio. R. Tlaib yra pirmoji palestiniečių kilmės moteris, išrinkta į Kongresą.

Beveik pusė Dirbono gyventojų yra arabų kilmės amerikiečiai. Dalis jų išėjo į miesto gatves dalyvauti demonstracijoje, J. Bidenui lankantis netoliese esančioje „Ford“ automobilių gamykloje.

Sakydamas kalbą apie elektra varomų automobilių pramonę gamykloje J. Bidenas paminėjo tarp susirinkusiųjų buvusią R. Tlaib ir sakė, kad meldžiasi už jos šeimą Vakarų Kranto teritorijoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių