J. Bidenas: JAV rinkėjai turės apginti vieną pagrindinių teisių į abortą

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį pareiškė, kad JAV rinkėjams teks apginti vieną „pagrindinių“ teisių į abortą, jeigu Aukščiausiasis Teismas panaikins atitinkamas konstitucines garantijas.

J. Bidenas perspėjo, kad leidinio „Politico“ paskelbtos daugumos nuomonės projekto kopijos autentiškumas nebuvo patvirtintas.

Tačiau jeigu pasirodys, kad kopija yra tikra, abortų įstatymai priklausys nuo atskirų valstijų, o vidurio kadencijos rinkimuose lapkritį „rinkėjams teks rinkti“ tuos pareigūnus, kurie pritaria teisei į šią procedūrą, sakoma J. Bideno pareiškime.

J. Bidenas taip pat paragino Kongresą įteisinti legalų abortą JAV įstatymais, nes tai būtų vienintelis būdas įveikti Aukščiausiojo Teismo sprendimą, kuris, kaip rodo nutekintas dokumentas, turėtų būti paskelbtas.

JAV lyderis sakė, jog „dirbs, kad priimtų ir pasirašytų“ tokį teisės aktą, tačiau pripažino, kad sąlygos nėra tam palankios, nes šiandien Senate jo demokratai ir respublikonai turi po tiek pat vietų.

„Federaliniame lygmenyje mums reikės daugiau pasirinkimą palaikančių senatorių ir pasirinkimą palaikančios daugumos (Atstovų) Rūmuose, kad priimtume įstatymą“, įteisinantį dabar egzistuojančias garantijas, kurias Aukščiausiasis Teismas gali panaikinti, kalbėjo prezidentas.

Daugeliui JAV valstijų jau dabar priiminėjant arba ruošiantis priimti teisę į abortą labai varžančius įstatymus J. Bidenas pranešė, kad paprašė savo patarėjų išnagrinėti „įvairius galimus Aukščiausiojo Teismo nagrinėjamų bylų rezultatus“.

„Būsime pasiruošę, koks bebūtų priimtas sprendimas“, – sakė jis.

„Aš manau, kad moters teisė rinktis yra pagrindinė (teisė)", – pareiškė J. Bidenas, kalbėdamas apie istorinę Aukščiausiojo Teismo 1973 metų nutartį byloje  „Roe v. Wade“, kuri gali būti panaikinta.

„Roe (precedentas) buvo šalies įstatymas beveik 50 metų, todėl pagrindiniai mūsų įstatymų teisingumo ir stabilumo principai reikalauja, kad jis nebūtų panaikintas“, – sakė J. Bidenas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių