JAV diplomatijos vadovas išvyksta į Artimuosius Rytus sutvirtinti paliaubų sutarties

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį išvyksta į Artimuosius Rytus sutvirtinti paliaubų susitarimo, užbaigusio 11 dienų trukusį konfliktą tarp Gazos Ruožą valdančio islamistų judėjimo „Hamas“ ir Izraelio pajėgų.

„Sekretorius Blinkenas susitiks su Izraelio lyderiais dėl mūsų tvirtų kaip geležis įsipareigojimų Izraelio saugumui“, – sakoma JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pareiškime.

„Tęsime mūsų administracijos pastangas atkurti ryšius ir paramą Palestinos žmonėms ir lyderiams, kurie daug metų buvo apleisti“, – nurodė jis.

J. Bidenas, kuris sulaukė daug kritikos savo Demokratų partijoje, kad viešai neskatino JAV sąjungininko Izraelio skelbti paliaubas, gyrė savo administracijos pasirinktą „tyliąją, nepaliaujamą, diplomatiją“ ginkluotam konfliktui sustabdyti.

Kai kurie liberalių pažiūrų JAV Kongreso nariai taip pat kritikavo Izraelio vykdytą Gazos Ruožo bombardavimą, atsakant į „Hamas“ leidžiamas raketas, reikšdami abejones, ar JAV tikslinga pardavinėti ginkluotę žydų valstybei.

A. Blinkenas per šią kelionę susitiks su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Neanyahu (Benjaminu Netanjahumi) ir palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu), taip pat vyks į Kairą konsultacijų su Egipto prezidentu Abdel Fattahu al Sisi (Abdel Fatahu Sisiu) ir į Amaną – susitikti su Jordanijos karaliumi Abdullah II (Abdula II).

Valstybės departamentas patvirtino šios kelionės darbotvarkę, tačiau klausimų, kuriuos ketinama aptarti vizito metu, nenurodė.

Dviejų valstybių sprendinys

Socialiniame tinkle „Twitter“ A. Blinkenas parašė, kad šios kelionės tikslas – palaikyti „pastangas sutvirtinti paliaubas“.

„Jungtinės Valstijos vykdo intensyvią diplomatiją, kad nutrauktų karo veiksmus ir sumažintų įtampą“, – pridūrė jis.

Gegužės 10-ąją palestiniečių kovotojams pradėjus iš anklavo leisti raketas Izraelis atsakė aviacijos smūgiais. Abipusiai smūgiai tęsėsi 11 dienų, kol tarpininkaujant Egiptui buvo sudarytas paliaubų susitarimas. Gazos Ruože per šį konfliktą žuvo 248 žmonės, įskaitant 66 vaikus, daugiau nei 1900 žmonių buvo sužeisti, pranešė palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerija.

Izraelyje šis konfliktas nusinešė 12 gyvybių. Tarp žuvusiųjų yra vienas vaikas, vienas Izraelio arabų paauglys, vienas Izraelio karys, viena Indijos ir du Tailando piliečiai, pranešė medikai. Dar 357 žmonės buvo sužeisti.

Kaip pranešė Jungtinės Tautos, daugiau nei pusė žuvusiųjų ir didžioji dauguma žuvusiųjų per Izraelio aviacijos smūgius – civiliai.

J. Bideno pranešime sakoma, kad dalis A. Blinkeno kelionės bus skirta siekiui „koordinuoti tarptautines pastangas užtikrinti, kad pagalba pasiektų Gazą ir būtų naudinga jos gyventojams, o ne „Hamas“ [kovotojams], taip pat sumažinti tolesnio konflikto artimiausiais mėnesiais riziką“.

A. Blinkenas sekmadienį pakartojo, kad JAV palaiko dviejų valstybių sprendinį kaip vienintelį būdą suteikti vilties Izraeliui ir palestiniečiams, kad jie galėtų gyventi „turėdami vienodas priemones saugumui, taikai ir orumui“ užtikrinti.

Parama dviejų valstybių sprendiniui – Izraelio ir palestiniečių valstybių taikiam sambūviui – patvirtina ilgametį JAV siekį, nors interviu televizijos ABC laidai „This Week“  A. Blinkenas sakė, kad tai turi įvykti „nebūtinai šiandien“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių