JAV įvedė sankcijų rusų milžinės „Rosneft“ antrinei įmonei dėl prekybos su Venesuela

JAV antradienį paskelbė sankcijų Rusijos valstybės kontroliuojamos naftos milžinės „Rosneft“ antrinei įmonei dėl jos ilgalaikių prekybos ryšių su Venesuela, palaikomų nepaisant Vašingtono pastangų priversti atsistatydinti kairuolį prezidentą Nicolas Maduro (Nikolą Madurą).

Amerikiečių prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos pareigūnai pareiškė, kad naujausios baudžiamosios priemonės taikomos „Rosneft Trading SA“ ir „Rosneft“ viceprezidentui Didier Casimiro (Didjė Kasimirui).

JAV įtraukė Šveicarijoje įregistruotą „Rosneft“ prekybos struktūrą „Rosneft Trading S.A.“ į „juodąjį sąrašą“, patvirtino JAV Iždo departamento skyrius OFAC, atsakingas už sankcijų taikymą.

Vienas pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, pavadino šią struktūrą „pagrindine kaltininke“, padedančia N. Maduro vengti JAV ekonominių sankcijų poveikio.

Tai yra „žinia, kad mes ramiai nestovėsime nuošalyje, kai užsienio, tarpžemyniniai ar kiti subjektai padeda Maduro režimui toliau vykdyti represijas“, – sakė jis žurnalistams.

„Rosneft Trading“ buvo pagrindinė tiekėja, kalbant apie Maduro režimo naftą. Ji aprūpindavo Maduro režimą didžiuliu kiekiu finansinių išteklių ir tvirtos valiutos. Taigi, šie veiksmai turėtų padaryti reikšmingą poveikį Maduro režimui“, – pabrėžė valdininkas.

Kitas administracijos pareigūnas, taip pat pageidavęs likti anonimas, teigė, kad sankcijos paveiks ne tik „Rosneft Trading SA“ veiklą JAV, bet ir platesnę bendrovės veiklą.

„Rosneft Trading“ ir Didier Casimiro įtraukimas į sąrašą reiškia, kad bet kuris už JAV ribų veikiantis asmuo... rizikuoja būti nubaustas šiomis sankcijomis“, – sakė pareigūnas.

Maskvos parama N. Maduro vyriausybei „turi jiems milžiniškų pasekmių“, – tvirtino vienas iš administracijos pareigūnų, trumpai informavęs žurnalistus.

Jis pridūrė, kad Jungtinės Valstijos yra pasiryžusios nuversti N. Maduro pasitelkdamos „maksimalaus spaudimo“ kampaniją, kurios intensyvumas šiuo metu yra „50–60 proc.“

„Tikimės, kad niekada neturėsime taikyti 100 proc. maksimalaus spaudimo“, – nurodė pareigūnas, atsakydamas į klausimą, ar Vašingtonas kada nors pasiryžtų vykdyti karinę kampaniją Venesueloje.

Nepaisant JAV sankcijų ir Vašingtono sprendimo pripažinti šalies opozicijos lyderį Juaną Guaido (Chuaną Gvaidą) teisėtu Venesuelos prezidentu, N. Maduro ir jo šalininkai kariuomenėje tebevaldo Venesuelą geležiniu kumščiu.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių