Pereiti į pagrindinį turinį

JAV korupcijos simbolis neteko posto

2009-01-31 09:00

Ilinojaus įstatymų leidėjai užbaigė ištisą politinę sagą dėl prezidento Baracko Obamos vietos Senate aukciono. Ketvirtadienį buvo nušalintas pagrindinis šios bylos veikėjas Ilinojaus gubernatorius Rodas Blagojevichius.

Nušalino vienbalsiai

Ilinojaus Senate 59 balsai buvo atiduoti už sprendimą, kad demokratas R.Blagojevichius piktnaudžiavo valdžia ir turėtų būti nušalintas. Prieštaraujančių nebuvo.

R.Blagojevichiui uždrausta ateityje Ilinojuje užimti politinius postus. Jį iškart pakeitė gubernatoriaus pavaduotojas Patas Quinnas, pareiškęs, kad "šis išmėginimas baigėsi".

B.Obama perdavė geriausius linkėjimus P.Quinnui ir paskelbė tokį pareiškimą: "Šiandien baigiasi Ilinojui skausmingas epizodas. Mėnesius šią valstiją paralyžiavo vadovybės krizė. Dabar tas debesis nuslinko."

"Mokėk už dalyvavimą"

Valstijos senatoriai nusprendė, kad R.Blagojevichius yra kaltas dėl ilgai vykdytos "mokėk už dalyvavimą" politikos – aukų kampanijoms už politines paslaugas – ir naudodamasis savo teise skirti valstijos atstovą į B.Obamos vietą JAV Senate, bandė šią išmainyti į postą vyriausybėje, ambasadoriaus darbą ar kokį kitą gerai mokamą darbą sau ar žmonai.

"Jis sąmoningai ir patologiškai piktnaudžiavo savo valdžia nepaisydamas žmonių, kuriems buvo išrinktas tarnauti", – pasibaigus balsavimui žurnalistams sakė Ilinojaus Senato pirmininkas Johnas Cullertonas.

Pats R.Blagojevichius tvirtino, kad bus reabilituotas, kai teisme paaiškės visa istorija. Jis pridūrė, kad yra nuliūdęs ir nusivylęs, bet visai nenustebęs dėl valstijos Senato balsavimo, nes tai, pasak jo, yra klastotė nuo pat pradžių.

Pasekė pirmtako pėdomis

Į gubernatoriaus postą 2002 m. išrinktas R.Blagojevichius žadėjo kovoti su korupcija ir pakeisti padėtį, kuri susiklostė valdant jo pirmtakui respublikonui George'ui Ryanui, dabar kalinčiam už korupciją.

Tačiau Federalinio tyrimo biuro surinkti duomenys, paskelbti gruodžio 9 d. areštavus gubernatorių, rodo, kad R.Blagojevichius pasekė pirmtako keliu.

Gubernatoriaus postas jam suteikė išskirtinę teisę skirti valstijos atstovą į JAV Senatą. Šia teise jis ketino pasinaudoti surengdamas aukcioną išrinktojo prezidento B.Obamos vietai parduoti.

"R.Blagojevichius prikabino ženklą "parduodama" prie Jungtinių Valstijų senatoriaus posto, kyšininkavo – taip aktyviai tarsi prekybininkas, siekiantis įvykdyti metinę pardavimo normą, – anksčiau sakė prokuroras Patrickas Fitzgeraldas. – Gubernatorius R.Blagojevichius nusmukdė mus dar žemiau, nei buvome."

Be to, R.Blagojevichius kaltinamas reikalavęs kyšių už vyriausybines sutartis, darbo vietas ir postus, o naudodamasis pareigomis net bandė daryti įtaką dienraščiui "The Chicago Tribune". Gubernatorius siekė, kad iš darbo būtų atleisti žurnalistai, rašę kritiškus straipsnius apie jo administracijos darbą.

Jeigu 51 metų R.Blagojevichiaus kaltė bus pripažinta, jam grės kalėjimas iki 30 metų.

BNS, AFP inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų