JAV nori trauktis iš Atviros erdvės sutarties

Jungtinės Valstijos nori trauktis iš NATO valstybių ir buvusių Varšuvos pakto šalių sutarties dėl karinių žvalgybinių skrydžių viena kitos teritorijoje. Tai ketvirtadienį paskelbė Baltųjų rūmų šaltiniai.

Atviros erdvės sutartis („Open Skies“) 34 ją pasirašiusioms šalims, tarp jų JAV ir Rusijai, be kita ko, leidžia kelis žvalgybinius skrydžius per metus sutarties partnerės oro erdvėje.

JAV vyriausybė pastaruoju metu kritikavo, kad Rusija pažeidžia sutartį, nes, pavyzdžiui, nebeleidžia kontrolinių skrydžių virš Kaliningrado. Anot ekspertų, dėl moderniausių žvalgybinių palydovų tokie skrydžiai JAV kariuomenei jau ir nebetenka svarbos.

2016 metais JAV valstybės departamentas dar teigė, kad skrydžiai pagal Atviros erdvės sutartį suteikia „vertingos informacijos, ypač mūsų sąjungininkams ir partneriams, kurie neturi tokių žvalgybinių pajėgumų kaip JAV“.

Aukšti demokratai Kongrese praėjusių metų gale įspėjo vyriausybę dėl pasitraukimo iš sutarties. Tai „būtų dar viena Trumpo vyriausybės dovana Putinui“, sakoma laiške valstybės sekretoriui Mike‘ui Pompeo ir gynybos sekretoriui Markui Esperui.

Prezidentaujant Donaldui Trumpui, JAV jau pasitraukė iš virtinės tarptautinių susitarimų, tarp jų – branduolinės sutarties su Iranu, Paryžiaus klimato susitarimo ir Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF). Pastaroji buvo sudaryta tarp JAV ir tuometinės Sovietų Sąjungos ir Europai buvo svarbiausia branduolinio nusiginklavimo sutartis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
"Augi" rusiškas troli ne į tuos saitus rašai geriau rašyk į tuos kur kirilica naudojama.

Augis

Augis portretas
Gal trampas baigė ožio ir grybes akademijos kursus eksternu, matyt pasaulis vištos ciklais, kad kas kiek metų atsiranda pretranku,mes jau viena ciklą pragyvenimo, dar liko tik kondervliberastus išd.....int iš Lietuvos ir būtų ramu.

nordland

nordland portretas
tai kaip ir nuspresta, rytoj apie pasitraikima paskelbs oficialiai. JT jau sukritikavo toki ju zingsni.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių