Pereiti į pagrindinį turinį

JAV rinkimai – brangiausi istorijoje

2008-10-14 09:00

Dėl prezidento posto kovojantys amerikiečių politikai pasiekė rekordą. Jie abu rinkimų kampanijai išleido daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių (2,5 mlrd. litų).

Federalinės rinkimų komisijos duomenimis, demokratas Barackas Obama rinkimams išleido 377 mln. JAV dolerių (960 mln. litų), o jo varžovas respublikonas Johnas McCainas – 194 mln. JAV dolerių (490 mln. litų). Rėmėjai buvo dosnesni demokratams, kuriems skyrė 454 mln. JAV dolerių (1,1 mlrd. litų). Respublikonai sulaukė 230 mln. JAV dolerių (580 mln. litų) paramos.

Kandidatų išlaidas sudaro skrydžiai lėktuvu į susitikimus su rinkėjais, rinkimų štabų ir šimtų biurų darbas, politikos konsultantų paslaugos ir reklama.

Naujausia apklausa, kurią surengė amerikiečių televizija "ABC News" ir dienraštis "The Washington Post", parodė, kad B.Obama padidino atotrūkį nuo J.McCaino iki 10 proc. Demokratų kandidatą palankiai įvertino 53 proc. apklaustųjų, o respublikoną – 43 proc.
Analitikų teigimu, B.Obamos populiarumas didėja dėl to, kad amerikiečiai vis labiau nerimauja dėl prastos šalies ekonomikos būklės. Apklausos duomenimis, 53 proc. rinkėjų mano, kad B.Obama sugebės geriau spręsti ekonomikos problemas šiuo neramiu laikotarpiu, o apie J.McCainą taip galvoja 37 proc. respondentų.

Rekordiškai daug – net 90 proc. – apklausos dalyvių pareiškė, kad JAV pasuko labai netinkama linkme. Tai prasčiausias įvertinimas nuo 1973 m., kai šis klausimas buvo įtrauktas į apklausos anketą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų