JAV senatoriai ruošiasi duoti priesaiką prieš D. Trumpo apkaltos teismą

JAV senatoriai ketvirtadienį ruošiasi būti prisaikdinti kaip prisiekusieji istoriniame prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) teisme, per kurį valstybės vadovui grės nušalinimas nuo pareigų dėl piktnaudžiavimo valdžia ir trukdymo Kongresui.

Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas (Džonas Robertsas) priims 100 senatorių priesaiką ir pirmininkaus vos trečiam šalies istorijoje prezidento apkaltos teismui.

Procedūra prasidėjo vidurdienį vietos (19 val. Lietuvos) laiku. Per ją Atstovų Rūmų nariai, atliksiantys prokurorų vaidmenį, perskaitė du D. Trumpo apkaltos straipsnius.

„Savo elgesiu ir pažeisdamas savo konstitucinę priesaiką... Donaldas J. Trumpas piktnaudžiavo prezidento galiomis“, – pirmąjį apkaltos straipsnį perskaitė Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas demokratas Adamas Schiffas (Adamas Šifas), kuris vadovaus kaltintojams prezidento apkaltos teisme Senate.

„Pasinaudodamas savo aukšto posto galiomis, prezidentas Trumpas siekė užsienio vyriausybės, Ukrainos, kišimosi į 2020-ųjų Jungtinių Valstijų prezidento rinkimus“, – pridūrė A. Schiffas.

Senatui oficialiai priėmus prezidento apkaltos straipsnius, 14 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku prisieks 64 metų J. Robertsas, kurį vyriausiuoju teisėju paskyrė prezidentas George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas), o paskui jis prisaikdins pačius senatorius.

Visi 100 senatorių teismo metu privalo tyliai sėdėti, o Senato ceremonmeisteris Michaelas Stengeris (Maiklas Stendžeris) ceremonijos pradžioje apie tai perspėjo.

„Visiems asmenims įsakoma būti tyliai, nes gresia įkalinimas, kol Atstovų Rūmai skelbia Jungtinių Valstijų Senatui Donaldo Johno Trumpo (Donaldo Džono Trampo), Jungtinių Valstijų prezidento, apkaltos straipsnius“, – paskelbė M. Stengeris.

Rimti formalumai akcentavo apkaltos išskirtinumą. D. Trumpas yra tik trečias JAV prezidentas per visą istoriją, stosiantis prieš Senato teismą.

„Išmušė Senato valanda“

Po ketvirtadienio ceremonijos bus paskelbta pertrauka, o antradienį prasidės „rimtas“ teismo procesas, sakė Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnelis (Mičas Makonelas).

Remiantis apkaltos taisyklėmis, sprendimui atstatydinti prezidentą reikalingas mažiausiai dviejų trečdalių senatorių palaikymas, todėl daugelis mano, kad respublikonų kontroliuojamas Senatas išteisins prezidentą.

D. Trumpas kaltinamas tuo, jog buvo įšaldęs pagalbą Ukrainai, kad galėtų spausti Kijevą atlikti tyrimą dėl buvusio viceprezidento Joe Bideno (Džo Baideno) – pagrindinio demokratų pretendento šiemet JAV prezidento rinkimuose varžytis su dabartiniu Baltųjų rūmų šeimininku – ir jo sūnaus Hunterio (Hanterio).

Vyriausybės atskaitomybės biuras anksčiau ketvirtadienį paskelbtoje ataskaitoje priėjo išvadą, kad Baltieji rūmai pažeidė federalinius įstatymus, sulaikydami Kongreso patvirtintas lėšas Ukrainai.

„Teisingai vykdant tą įstatymą, neleidžiama prezidentui pakeisti Kongreso įstatymiškai patvirtintų prioritetų savo politikos prioritetais“, – sakoma agentūros ataskaitoje.

D. Trumpas taip pat kaltinamas trukdymu Kongresui, kuris pasireiškė tuo, kad jis, nepaisydamas įstatymų leidėjų reikalavimų, neleido duoti parodymų liudininkams ir neleido perduoti dokumentų.

M. McConnellas itin kritiškai atsiliepė apie gruodžio 18-ąją demokratų kontroliuojamų Atstovų Rūmų paskelbtą apkaltą prezidentui D. Trumpui. Ketvirtadienį Senato respublikonų daugumos lyderis pažadėjo, kad Kongreso aukštuosiuose rūmuose reikalai klostysis kitaip.

„Nuo pat pradžių iki pabaigos tai buvo aiškiai partinis pasirodymas, – tvirtino M. McConnellas. – Tačiau šis procesas toliau taip nesitęs.“

„Šie rūmai būtent tam ir egzistuoja, kad nekreiptume dėmesio į kasdieninę dramą, – kalbėjo senatorius iš Kentukio. – Atstovų Rūmų laikas baigėsi. Išmušė Senato valanda.“

Du prezidento apkaltos straipsnius Senatui trečiadienį perdavė septyni Atstovų Rūmų demokratai, atliksiantys kaltintojų vaidmenį 45-ojo JAV prezidento teisme.

„Labai liūdna, labai tragiška mūsų šaliai, kad prezidento veiksmai, pakertantys mūsų nacionalinį saugumą, sulaužantys jo priesaiką ir sukeliantys pavojų mūsų rinkimų saugumui, atvedė mus čia“, – prieš pasirašydama apkaltos straipsnius trečiadienį sakė JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi).

„Šis prezidentas bus patrauktas atsakomybėn“, – sakė ji ir pridūrė: „Niekas nėra aukščiau įstatymo.“

„Jaučiamės vykdantys mūsų konstitucijos įkūrėjų valią ir tai gan rimta našta“, – trečiadienį sakė A. Schiffas.

N. Pelosi buvo atidėjusi apkaltos straipsnių perdavimą Senatui ir spaudė M. McConnellą sutikti pareikalauti liudininkų ir dokumentų, kuriems Baltieji rūmai sutrukdė pasiekti Atstovų Rūmus.

M. McConnellas atsisakė įsipareigoti dėl šių dalykų ir nurodė, kad klausimas bus sprendžiamas tik po pradinių teismo argumentų ir apklausų, kurios gali užtrukti dvi savaites.

„Afera“

Vienas D. Trumpo administracijos pareigūnas trečiadienį žurnalistams sakė, jog nesitikima, kad teismas užtruks ilgiau nei dvi savaites. Tai rodytų, kad M. McConnellas gali pasinaudoti respublikonų dauguma 100 vietų Senate ir užgniaužti raginimus kviesti liudytojus arba greitai pateikti kaltinimus balsavimui.

Anksčiau trečiadienį D. Trumpas išjuokė tyrimą ir teismą, kaip tai daro jau ne vieną mėnesį.

„Štai ir vėl, dar viena veltėdžių demokratų afera“, – parašė tviteryje prezidentas, tvirtinantis, kad jam pareikšti kaltinimai yra politiškai motyvuoti.

Išvakarėse taip pat buvo paviešinta dokumentų, kurie atskleidė, kad D. Trumpo asmeninis advokatas Rudy Giuliani (Rudis Džulianis) praėjusių metų pradžioje dirbo su ukrainiečių kilmės amerikiečiu Levu Parnasu, siekiant paspausti Kijevą ištirti Bidenų veiklą.

Šie dokumentai taip pat rodo, kad L. Parnasas bendravo su R. Giuliani ir dar vienu advokatu prieš JAV ambasadorės Ukrainoje Marie Yovanovitch (Mari Jovanovič) nušalinimą. Žmogus vardu Robertas F. Hyde'as (Robertas F. Haidas) žinutėse L. Parnasui peikia M. Yovanovitch ir informuoja apie jos buvimo vietą bei naudojimąsi mobiliuoju telefonu, todėl kyla klausimų dėl galimo sekimo.

Trečiadienį interviu televizijai MSNBC L. Parnasas pareiškė, kad „prezidentas Trumpas tiksliai žinojo, kas vyksta“ Ukrainoje.

„Jis žinojo apie visus mano veiksmus. Nedariau nieko be Rudy Giuliani arba prezidento sutikimo“, – tvirtino L. Parnasas.

Be A. Schiffo, kaltintojų komandoje taip pat yra Teismų komiteto pirmininkas Jerry Nadleris (Džeris Nadleris), Atstovų Rūmų demokratų frakcijos lyderis Hakeemas Jeffriesas (Hakimas Džefrisas), dviejų ankstesnių apkaltos tyrimų veteranė Susan Lofgren (Sjuzan Lofgrin) ir dar trys demokratai.

Buvęs federalinis prokuroras Elie Honigas (Elis Honigas) sakė, kad parinkti įstatymų leidėjai išsiskiria patirtimi JAV teisinėje sistemoje ir kad keli iš jų yra buvę federaliniai prokurorai.

Demokratai „rodo, kad ketina tai vykdyti kaip baudžiamąjį teismą, o ne kaip politinį šou“, sakė E. Honigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hii

hii portretas
gal jankyno arabai bijo kad to ryzo antra kart neisrinktu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių