Pereiti į pagrindinį turinį

J.Fritzlas kaltę pripažino iš dalies

2009-03-17 09:00
J.Fritzlas kaltę pripažino iš dalies
J.Fritzlas kaltę pripažino iš dalies / "Reuters" nuotr. Bausmė: jei pavyks įrodyti J.Fritzlo kaltę dėl vieno vaiko mirties, jam gresia kalėjimas iki gyvos galvos.

Kraupios bylos nagrinėjimas prasidėjo. 24 metus rūsyje kalinęs ir žaginęs dukterį Josefas Fritzlas vakar padarė kaltės pripažinimo pareiškimą.

Slėpė savo veidą

Atlydėtas į teismą J.Fritzlas slėpė veidą nuo kamerų ir fotoaparatų. Pilku kostiumu vilkintis maniakas dangstėsi mėlynu segtuvu. Kalbėti su žurnalistais 73 metų inžinierius atsisakė.

Savaitę truksiantis teismo procesas vyksta maksimalaus saugumo sąlygomis. Daugybė policijos pareigūnų saugo J.Fritzlą nuo visuomenės pykčio. Tiesa, protestuotojų ne itin daug. Tik keli žmonės laikydami lėles, išteptas netikru krauju, atėjo vakar prie teismo rūmų.

Tai pirmas viešas J.Fritzlo pasirodymas nuo jo arešto pernai balandžio 26 d. Vyro nusikaltimai pradėjo aiškėti, kai vyriausias jo dukros Elisabeth pagimdytas vaikas, 19-metė Kerstin, smarkiai susirgo ir turėjo būti paguldyta į ligoninę. Visą gyvenimą iki tol ji su motina ir dviem broliais praleido po žeme.

Dalį kaltinimų atmetė

Į teismą atvesdintas J.Fritzlas padarė kaltės pripažinimo pareiškimą. Jis pripažino savo kaltę dėl žaginimo, kraujomaišos, izoliavimo, užpuolimo sunkinančiomis aplinkybėmis, bet nesutiko su kaltinimu dėl naujagimio nužudymo.

Vienas J.Fritzlo vaikų mirė, kaip manoma, dėl to, kad jis neleido laiku suteikti medikų pagalbos. Pats nusikaltėlis tikina, kad kūdikis gimė negyvas. Vaiko kūnelį J.Fritzlas sudegino malkomis kūrenamame katile namo rūsyje.

Jei jis vis dėlto bus pripažintas kaltu dėl vaiko mirties, jam grės kalėjimas iki gyvos galvos. Šiaip maniakas gali atsipirkti ir 15 metų kalėjimo bausme. Mat pagal Austrijos įstatymus bausmės nėra sumuojamos ir reikia atlikti tik didžiausią bausmę iš paskirtų.

Aukos teisme nedalyvauja

J.Fritzlas nepanoro sutikti ir su kitu kaltinimu. Pirmą kartą Austrijoje pateiktas kaltinimas dėl žmogaus pavergimo. Prokurorai tvirtina, kad jis elgėsi su Elisabeth kaip su savo nuosavybe. Kaltintojai taip pat siekia, kad teismas J.Fritzlui nurodytų paskirtą bausmę atlikti psichiatrijos ligoninėje.

42 metų Elisabeth ir jos vaikai teismo procese nedalyvauja. Jie savo liudijimus įrašė į vaizdajuostes, kurių trukmė yra 13 valandų.

Pareigūnai dabar stengiasi padaryti viską, kad moteris ir jos vaikai pradėtų naują gyvenimą. Veikiausiai jie pasikeis vardus ir pavardę.

Mylėjo vaikus?

J.Fritzlas ir jo 69 metų žmona Rosemarie apie Elisabeth dingimą pranešė 1984-aisiais, kai šiai buvo aštuoniolika. Tėvai tvirtino, kad dukra susidėjo su viena sekta, tačiau iš tikrųjų ji buvo užrakinta šaltame, ankštame rūsyje šeimos name, ten buvo nuolat žaginama. Meistrauti mėgstantis J.Fritzlas palengva išplėtė rūsį.

Savo įrengtame kalėjime pats J.Fritzlas irgi praleisdavo nemažai laiko. Jis valgydavo drauge su belaisviais, dainuodavo gimtadienio dainas vaikams ir mokydavo juos skaityti bei rašyti. Tris Elisabeth pagimdytus vaikus jis pasiėmė gyventi į namą, kiti liko rūšyje. "Jis mylėjo juos savotiškai keistai", – prieš teismo posėdį sakė advokatas.

J.Fritzlo žmona apie antrąjį savo vyro gyvenimą nieko nežinojo.


J.Fritzlo sukurtas siaubo pasaulis

Austras Josefas Fritzlas, kuris 24-erius metus kalino ir prievartavo savo dukterį rūsyje be langų, kaltinamas žmogžudyste, prievartavimu, neteisėtu įkalinimu, incestu ir žiauriu elgesiu.

9744 dienų Elisabeth Fritzl praleido savo tėvo rūsyje nematydama baltos dienos.

1977 m. J.Fritzlas pradėjo kankinti savo 11 metų dukrą Elisabeth.

1984 m. rugpjūtis 24 d. J.Fritzl apsvaiginęs ir surakinęs dukterį įkalino ją slaptame kambaryje po namu.

Rugsėjis. Maniakas paskleidė gandą, kad Elisabeth pabėgo iš namų su religine grupe. Anot J.Fritzlo, ji paliko laišką, prašydama jos neieškoti.

1988–1989 m. gimė Kerstinas – pirmas iš septynių Elisabeth vaikų. Ankstesnis nėštumas baigėsi persileidimu. Jos antras sūnus Stefanas gimė metais vėliau.

1993 m. gegužė. J.Fritzlas pranešė, kad prie savo namų durų aptiko devynių mėnesių vaiką. Šalia jo neva buvo paliktas raštelis nuo Elisabeth. Lisos vardu mergaitė pradėjo gyventi su J.Fritzlu ir jo žmona Rosemarie.

1994 m. gruodis. Antras vaikas – Monika – buvo "rastas" prie namų. Elisabeth tėvai gavo leidimą jį globoti.

1996 m. gegužė. Elisabeth pagimdė dvynius. Tačiau vienas berniukų mirė po trijų dienų. J.Fritzlas jo kūną sudegino.

1997 m. Išgyvenęs berniukas Alexanderis iš rūsio užlipo laiptais į namą.

2005 m. Elisabeth pagimdė dar vieną sūnų – Felixą. Jis liko rūsyje su Kerstinu ir Stefanu.

2008 m. balandžio 19 d. Susirgusį Kerstiną J.Fritzlas sutiko nuvežti į ligoninę. Elisabeth gavo galimybę susisiekti su policija.

Balandžio 26 d. 42 metų Elisabeth ir jos 73 metų tėvas pasirodė ligoninėje, kur gulėjo Kerstinas. J.Fritzlas buvo areštuotas. Jam pateikti įtarimai dėl žiauraus elgesio ir pagrobimo.

Balandžio 27 d. Elisabeth ir jos vaikai paimti globoti.

Balandžio 29 d. DNR testais buvo patvirtinta, kad J.Fritzlas yra tikrasis Elisabeth vaikų tėvas.

Gegužė. Kerstinas atsigavo po mėnesio komos.

Lapkričio 13 d. Pateikti kaltinimai J.Fritzlui. Jei jis bus pripažintas kaltu, jam gresia kalėjimas iki gyvos galvos.

2009 m. kovo 16 d. Prasidėjo J.Fritzlo teismas.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų