Pereiti į pagrindinį turinį

Julijos Tymošenko istorija persikėlė į stadioną

Julijos Tymošenko istorija persikėlė į stadioną
Julijos Tymošenko istorija persikėlė į stadioną / Scanpix nuotr.

ES spaudimas Kijevui diena iš dienos auga. Vienas taikinių – futbolas. ES užsienio reikalų ministrai prakalbo apie galimybę boikotuoti šiemet Ukrainoje vyksiantį Europos futbolo čempionatą.

Gresia boikotas?

Sporto „ginklas“ ES pasitelkiamas ne pirmą sykį. Anksčiau kalbėta, kad Baltarusijai nederėtų leisti rengti pasaulio ledo ritulio čempionato, nes šioje šalyje pažeidžiamos opozicijos veikėjų teisės.

Dabar nusitaikyta į Europos futbolo čempionatą, nors šiam renginiui organizuoti Lenkija ir Ukraina išleido milijardus.

ES ministrai pareiškė, kad ketina boikotuoti renginį, jei Ukraina nenusileis buvusios šalies premjerės Julijos Tymošenko byloje.

Briuselis protestuoja, kad su kalinama buvusia vyriausybės vadove elgiamasi blogai. Pati J.Tymošenko, protestuodama prieš kalinimo sąlygas, paskelbė bado streiką ir pareikalavo leisti gydytis Vokietijoje.

Karštas apsižodžiavimas

Tiesa, vakar patvirtinta, kad joks konkretus sprendimas nepriimtas. Diplomatijos vadovai tik apsvarstė boikoto veiksmų koordinavimą.

„Buvome labai nuoseklūs, siųsdami žinutes Ukrainai, jog svarbu vykdyti teisingumą ir užtikrinti, kad jis būtų įvykdytas“, – sakė ES užsienio politikos įgaliotinė Catherine Ashton.

Vis dėlto keli ES valstybių vadovai, tarp jų Vokietijos, jau pareiškė, kad neketina vykti į čempionatą. Taip pat čempionatą Ukrainoje boikotuos Europos Komisijos vadovas José Manuelis Barroso.

Berlynas – vienas aktyviausių ginčo su Kijevu dalyvių. Vokietijos kanclerė Angela Merkel Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovičių net pavadino „diktatoriumi“. Ukrainos spauda atrėžė užuominomis į nacistinę Ukrainos okupaciją, o A.Merkel palygino su Hitleriu.

„Vokietija nori sukurti savo taisykles ir diktuoti Ukrainai. Net ES nerūpi, kad mes laikomi pusžmogiais“, – rėžė su V.Janukovičiumi siejamas laikraštis „Segodnya“.

Lenkijos, kuri su ukrainiečiais rengia čempionatą, vadovas Bronisławas Komorowskis pareiškė, kad ES neturėtų sporto renginio boikotuoti dėl politinių priežasčių. Vis dėlto Lenkijos prezidentas paragino kolegą iš Ukrainos nusileisti dėl J.Tymošenko.

J.Tymošenko buvo paskirta septynerių metų laisvės atėmimo bausmė už sutarties su Rusija dėl dujų kainos pasirašymą. JAV ir ES sprendimą įvardijo kaip politiškai motyvuotą. Su J.Tymošenko į kalėjimą buvo uždaryti ir kiti opozicijos kandidatai.

Visai neseniai Ukrainai teko nukelti planuoto Vidurio ir Rytų Europos vadovų susitikimą Jaltoje, kurį boikotuoti nutarė daugelis regiono šalių vadovų.

Tačiau kol kas Kijevo ir Briuselio susitaikymo ženklų nėra. Maža to, Ukrainos prokurorai pareiškė, kad J.Tymošenko gresia ir byla dėl nužudymo. Ji siejama su vieno Ukrainos parlamentaro žmogžudyste 1996 m.

Atsargi pozicija

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas, kurio šalies rinktinė kelis mačus žais Ukrainoje, kol kas nepaskelbė, kokia jo laikysena bylos atžvilgiu.

Pasak kai kurių diplomatų, britai nenori, kad Ukraina būtų izoliuota kaip kaimynė Baltarusija.

Jei Ukrainoje rengiamas futbolo čempionatas bus boikotuojamas, tai bus pirmas kartas nuo 1980 m., kai sportas tampa politikos įkaitu. Būtent tai metais boikotuotos olimpinės žaidynės Maskvoje, o po ketverių metų – Los Andželo žaidynės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų