Kai technologijos pasitarnauja: dirbtinis intelektas atkūrė balsą

  • Teksto dydis:

Naudojant dirbtinio intelekto balso klonavimo technologiją labai lengva apsimesti kitais asmenimis, todėl vis dažniau baiminamasi, kad tai gali tapti pagrindiniu sukčių įrankiu. Vis dėlto technologija gali ir pasitarnauti. Štai amerikiečių medikai ją naudoja padėdami pacientams, dėl ligos praradusiems balsą.

Dar visai neseniai 21-erių amerikietė sekėjams pristatė naują receptą. Deja, po kurio laiko mergina prarado balsą.

„Ji pas mus atkeliavo po kelis mėnesius trukusių galvos skausmų, pykinimo, vėmimo. Nustatėme smegenų auglį galinėje smegenų dalyje. Jis buvo golfo kamuoliuko dydžio. Jai teko atlikti skubią smegenų operaciją, kuri truko dešimt valandų“, – kalbėjo neurochirurgė Konstantina Svokos.

Deja, nors po operacijos balsas atsigavo, sunku suprasti, ką mergina kalba. Reabilitacija padeda, tačiau lėtai, tad medikai panaudojo dirbtinį intelektą. Dabar merginai užtenka parašyti mintis, o programėlė telefone tai pasako jos balsu.

„Nuostabus jausmas atgauti balsą. Praradus balsą buvo atimta dalis mano tapatybės“, – rašė netekusi balso amerikietė Alexis Bogan.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Dabar ji programėle naudojasi maždaug 40 kartų per dieną.

„Nuostabu turėti tokį mažą daiktą kišenėje, kurį gali tiesiog išsitraukti ir paprašyti, kad jis kalbėtų už tave, nes visus kartus, kai kur nors eidavau, turėdavau eiti su draugu ar mama. Jei kas nors, su kuo kalbu, manęs nesuprasdavo, turėdavau žmogų, kuris gali kalbėti už mane“, – pasakojo balso netekusi amerikietė.

Mergina neseniai išbandė programėlę užsakydama kavą išsinešti.

Medikai tikisi, kad tokia programėlė padės milijonams žmonių visame pasaulyje, kurie dėl įvairių priežasčių prarado balsą ar negali aiškiai kalbėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
man jau skambino dirbtinis intelektas apsimetes giminaicio balsu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių