Pereiti į pagrindinį turinį

Kalba apie taiką, bet tiekia ginklus

2012-06-15 23:59

Tarptautinė bendruomenė garsiai reikalauja sustabdyti kraujo liejimą Sirijoje, bet paslapčia ginkluoja abi konflikto puses.

Ginklai keliauja per Turkiją

Didžiosios Britanijos laikraštis "The Independent" išsiaiškino, kad Sirijos opozicijos kovotojai – Laisvosios Sirijos armija (LSA) – gavo ginkluotės iš dviejų Persijos įlankos šalių ir kad tie ginklai atkeliavo per Turkiją.

Šią informaciją leidiniui patvirtino Ankaroje reziduojantis Vakarų diplomatas, nenorėjęs skelbti savo pavardės. Pasak jo, sunkvežimiai be skiriamųjų ženklų važiavo prie sienos ir perdavė krovinius sukilėliams.

"Ginklai gabenami su Turkijos žinia", – pridūrė diplomatas.

Anoniminiai šaltiniai Sirijos sukilėlių gretose taip pat pranešė, kad maždaug prieš tris savaites gavo kelias siuntas su kalašnikovo automatais, BKC kulkosvaidžiais, granatsvaidžiais ir prieštankiniais ginklais.

Abipusiai kaltinimai

Iki šiol sukilėliams pavykdavo gauti tik nedidelį skaičių kontrabandinių ginklų, pirktų juodojoje rinkoje. Jie buvo gabenami iš Turkijos pietinės Chatajaus provincijos į Sirijos Idlibo provinciją.

Sirijos kariuomenės ginkluotė gerokai pranašesnė. Maža to, Vakarų diplomatai tikina, jog Basharo al Assado režimui ginklus tiekia Rusija ir Iranas.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton šią savaitę apkaltino Maskvą tiekiant Damaskui naujus kovinius sraigtasparnius. Diplomatijos vadovė pridūrė, kad tokie Rusijos veiksmai "dramatiškai eskaluoja konfliktą".

Maskva kategoriškai paneigė Vašingtono kaltinimus ir tikino, kad tiekdama Sirijai ginkluotę nepažeidžia jokių tarptautinių sutarčių.

"Mes dabar baigiame vykdyti seniai pasirašytus ir apmokėtus kontraktus. Visi tie kontraktai susiję tik su priešlėktuvinės gynybos priemonėmis", – paaiškino Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Politikas neliko skolingas ir taip pat pažėrė kaltinimų: "Mes netiekiame nei į Siriją, nei į jokią kitą šalį priemonių, kurios naudojamos kovoje su taikiais demonstrantais. Skirtingai nei pačios Jungtinės Valstijos, kurios į šį regioną reguliariai tiekia tokias specialiąsias priemones. Štai neseniai jų buvo pristatyta į vieną Persijos įlankos šalį, bet amerikiečiai kažkodėl mano, kad taip ir turi būti."

Ginčai – tik akių dūmimas?

Italijos laikraštis "La Stampa" rašo apie Jungtinių Tautų koridoriuose sklandančius gandus, kad JAV ir Rusijos prieštaravimai yra apsimestiniai, o iš tikrųjų šios dvi šalys jau seniai susitarė, jog karinės intervencijos į Siriją nebus. Prie aklavietės esą privedė ankstesni susitarimai dėl Libijos ir baimė dėl to, kuo virs Sirija žlugus B.al Assado režimui.

Remiantis šiais gandais, Rusija anksčiau padarė nuolaidų dėl Libijos, kuri buvo viena silpniausių grandžių jos regioninėse sąjungose, bet išsireikalavo garantiją, kad jėga nebus naudojama prieš Damaską.

Bet ir Vakarai turi pagrindo nerimauti. Sirijos opozicija yra susiskaldžiusi, todėl žlugus B.al Assado režimui Sirija gali tapti juodąja skyle ir rojumi teroristams.

Sirija įžvelgia sąmokslą

Konfliktas Sirijoje trunka jau 15 mėnesių, per šį laiką, Jungtinių Tautų duomenimis, žuvo mažiausiai 10 tūkst. žmonų. Žmogaus teisių organizacija "Syrian Observatory for Human Rights" nurodo dar didesnį ir tikslesnį skaičių – 14 476. Tarp žuvusiųjų yra 10 117 civilių, 3552 kariai ir 807 kariuomenės dezertyrai.

Vakarų diplomatai įspėja, kad padėtis kasdien blogėja ir kad konfliktas jau virto tikru pilietiniu karu.

"Jeigu tai, kad tos pačios šalies gyventojų grupės vis labiau susipriešina ir žudo vieni kitus, nėra pilietinis karas, tuomet mes negalime įvertinti to, kas vyksta, – trečiadienį sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas. – Norint, kad šis pilietinis karas toliau nesiplėstų, reikia užtikrinti pono B.al Assado pasitraukimą iš valdžios ir rasti būdų, kaip opozicija galėtų užtikrinti drausmingą alternatyvą."

Tačiau Sirijos ambasadorius Rusijoje Riyadas Haddadas tvirtino, kad pilietinį karą sugalvojo patys Vakarai. Anot jo, Sirija tapo masinio teroristų puolimo taikiniu.

"Už jo stovi stambiausios pasaulio valstybės, jos skiria didelius pinigus, kad įgyvendintų savo planą. Sirijos liaudis nusprendė priešintis šiam sąmokslui. Jie (Vakarai – red. past.) kalba apie pilietinį karą, bet jis yra tik jų galvose", – tikino diplomatas.

Anot jo, ginkluotos grupuotės tik aktyvavo savo veiksmus po to, kai Sirija sutiko laikytis Jungtinių Tautų ir Arabų lygos specialiojo pasiuntinio Kofi Annano pasiūlyto taikos plano.

Padeda spausdinti pinigus

R.Haddadas taip pat paneigė Vašingtono kaltinimus, kad Maskva tiekia Damaskui kovinius sraigtasparnius.

"Rusija parduoda Sirijai ginkluotę pagal kontraktus, pasirašytus prieš daug metų. Šiai ginkluotei netaikomos sankcijos, ji neprieštarauja Jungtinių Tautų įstatams. Tai yra ginkluotė, skirta oro gynybai. Mūsų draugai Rusijoje padeda mums sustabdyti galimą NATO bombardavimą. Tai suteikia mums galimybę ir laiko įvykdyti reformas", – dėstė Sirijos ambasadorius.

Diplomatas pridūrė, kad Rusija padeda Sirijai ir kitais būdais, taip pat – spausdinti pinigus.

Sirija priversta tai daryti, nes ginkluotas konfliktas ir Vakarų skirtos sankcijos įstūmė šalį į labai sudėtingą ekonominę padėtį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų