Kaliningradas: tarp Rytų ir Vakarų

Kaliningrado miestas – kadaise Königsbergas, Prūsijos imperijos miestas, Antrojo pasaulinio karo metais britų nušluotas nuo žemės paviršiaus. Kaliningradiečiai sako, kad nėra nei rusai, nei prūsai, o tiltas tarp Rytų ir Vakarų.

Britai nušlavė miestą

Königsbergas, lietuviškai dar vadinamas Karaliaučiumi, o rusiškai Kaliningradu, 1944 m. britų bombonešių buvo sulygintas su žeme.

Čia neliko beveik nieko, kas mena didingus Vokietijos imperijos laikus. Neliko ir vokiečių, kurie arba paliko savo namus karo metais, arba vėliau buvo deportuoti.

Būtent šiame mieste būdavo karūnuojami Prūsijos imperatoriai. Königsbergo universitetas neatsiejamas nuo Immanuelio Kanto – vieno žymiausių visų laikų vokiečių mąstytojo.

Tačiau baigiantis Antrajam pasauliniam karui iš miesto liko griuvėsiai. Karališkosios oro pajėgos ant miesto numetė šimtus bombų. Miestą su žeme lygino per 360 britų karo lėktuvų.

Königsbergas virto antruoju Dresdenu – sunaikintu iki pamatų vokiečių kultūros lopšiu. Liudytojų pasakojimu, miestas po bombardavimo degė ištisas dienas.

Po pusės metų Königsbergą užėmė Raudonosios armijos daliniai. Miesto pavadinimas buvo pakeistas. Jis tapo Kaliningradu.

Šiandien Kaliningrado sritis – Rusijos Federacijos teritorija. Anklavas, kurį supa Lietuva ir Latvija, o vakaruose – Baltijos jūra.

Rytų Prūsijos žemės, nuo pat Vokietijos suvienijimo XIX a. pabaigoje priklausiusios Vokietijai, buvo padalytos tarp tuo metu SSRS ir naujai sukurtos Lenkijos socialistinės respublikos. Niekas tuo metu nesismulkino: siena tarp Lenkijos ir Kaliningrado srities – kaip liniuote perbraukta.

Būta net planų, kad visa Kaliningrado sritis galėtų būti prijungta prie Lietuvos SSR, tačiau tokių planų patys Lietuvos tuomečiai komunistų vadovai atsisakė. Tiesa, galėjo dalį srities prisijungti – bent jau mažosios Lietuvos kultūros lopšius kaip Tolminkiemis. Tačiau kas buvo – pražuvo.

Šiandien Kaliningrado mieste gyvena 430 tūkst. žmonių, o visoje srityje – daugiau nei milijonas. Daugiausia rusų.

Tiesa, Kaliningradas – atskirtas nuo žemyninės Rusijos, Lietuvos ir Baltarusijos. Nuo Maskvos iki miesto – 1,2 tūkst. km, o iki Berlyno – 700 km.

Miesto valdžia bando gaivinti senąjį miesto veidą. Aleksandras Popadinas, 50 metų architektas, sako, kad labai norėtų ateityje Kaliningrado širdyje – senamiestyje – atgaivinti bent dalelę vokiškos kultūros. Juk miestas, pasak jo, statytas vokiečių, o ir buvo vienas svarbiausių Rytų Prūsijos regiono kultūros centrų.

A.Popadinas kartu su kolega Viačeslavu Genne, vyriausiuoju Kaliningrado miesto architektu, net nusprendė surengti architektų konkursą.

Nieko konkretaus jie nereikalauja, tačiau norėtų pasižiūrėti, kaip daugelis konkurso dalyvių įsivaizduoja senosios miesto dalies atstatymą arba rekonstrukciją.

Mat šiuo metu centrinė dalis – lyg mozaika. Dalis pastatų – vokiškos architektūros, sakykime, nevykusios kopijos. Dalis – sovietiniai monstrai. Tačiau yra ir vokiečių statytų šedevrų, kuriuos pavyko atstatyti, vienas jų – katedra.

Vieta, kurioje kadaise stovėjo Königsbergo pilis, apskritai tebėra plikas laukas vidury miesto.

Dar netoliese stūkso SSRS laikus primenantis "dangoraižis", pastatytas partijos funkcionieriams, tačiau taip niekuomet ir nenaudotas pagal paskirtį.

Izoliuotas regionas

Kaliningradu Königsbergas tapo 1946 m. Miestas pavadintas vieno iš SSRS lyderio Michailo Ivanovičiaus Kalinino garbei.

Nuo 1945 iki 1948 m. vokiečiai arba patys pasitraukė, arba buvo iš srities iškeldinti. Pirmaisiais SSRS valdymo metais Kaliningradas tapo vienu iš labiausiai militarizuotų SSRS regionų.
Žinoma, dėl strateginės srities reikšmės – netoli Vakarai, taip pat priėjimo prie Baltijos jūros. Tiesa, SSRS metais jūros svarba nebuvo didelė, nes aneksuotos buvo Baltijos šalys, tačiau šiuo metu Kaliningrade bazuojasi Rusijos Baltijos jūros laivynas.

SSRS metais sritis buvo izoliuota nuo pasaulio. Keturis dešimtmečius nė vienas užsienietis negalėjo patekti į Kaliningradą.

SSRS gyventojams buvo reikalingas specialus leidimas. Kariai, kurie tarnavo Kaliningrade SSRS metais, buvo suvežti į sritį iš pačių įvairiausių SSRS regionų. Iš viso čia buvo dislokuota 200 tūkst. karių. Taip pat Kaliningrado srityje buvo dislokuotos branduolinės pajėgos.

SSRS valdžia laikėsi nuostatos, kad Vokietijos kultūros paveldas iš Kaliningrado turėtų būti iškeldintas.

1968 m. buvo susprogdinti Prūsijos pilies griuvėsiai. Kaliningrade, kadangi čia reikėjo apgyvendinti atvykėlius iš SSRS, buvo pastatyti ištisi kvartalai daugiabučių, kurie šiuo metu gan bjauroja miesto veidą.

Taikos miestas?

Daugelis vietinių pernelyg nesiilgi vokiečių. Pasak kaliningradiečių, vokiečių ir rusų santykių kruvina istorija – nepamirštamas dalykas.

"Daugelis televizijos laidų, filmų rodo, kaip veteranai pasakojo apie vokiečių fašistų nusikaltimus", – pasakojo 1970 m. Kaliningrade gimęs Aleksejus Šabuninas.

Šiuo metu vyras dirba vietos laikraščio "Dvornik" vyriausiuoju redaktoriumi.

"Pamenu, miškuose buvo tankų. Kai klausdavau, kodėl čia tie tankai, man sakydavo, kad mes, rusai, turime gintis. Visuomet bijojau vokiečių", – prisiminė Šaltojo karo laikus redaktorius.

1991 m., suirus SSRS, Kaliningradas atsidūrė nepriklausomų valstybių kaimynystėje. Daugelis Rytų Prūsijos gyventojų, kurie po karo buvo priversti palikti savo namus, grįžo apžiūrėti gimtųjų vietų.

Rusų gidai, kurie organizuodavo šias keliones, mena liūdnas akimirkas, kaip atvykėliai pasakodavo apie savo gyvenimą.

Kai kurie pasodindavo medį vietoje, kurioje buvo jų namai, kiti net rado kadaise paslėptus daiktus. Antai viena šeima atkasė karo metais užkastus porceliano indus, kurių negalėjo su savimi pasiimti.

Tiesa, Kaliningradas dabar yra rusiškas miestas. Nors dalis vietinių sako, kad jiems vokiečių paveldas – nesvetimas.

Sykį vietos gyventojai protestavo prieš Kaliningrado merijos sprendimą išasfaltuoti vieną gatvę, kurioje buvo vokiečių laikų grindinys. Atrodo, kad savąjį paveldą vietos žmonės gerbia.

Vieninteliai, kurie vokiečių kultūros mieste apskritai nenori matyti, Antrojo pasaulinio karo veteranai.

Jų mieste – daug. O ir tų, kurie laiko save prūsais, o ne rusais, gerokai mažiau. Daugiausia kaliningradiečių mano, kad jų miestas – skirtingų civilizacijų sandūra, todėl tiek vienas, tiek kitas istorijos vingis turėtų atsispindėti.

Nuo 1992 m. Igoris Aleksandrovičius Odincovas buvo vienas aktyviausių Kaliningrado katedros atstatymo iniciatorių. Dabar jau 77 metų sulaukęs vyras į Kaliningradą atvyko iš Simferopolio Kryme. Rusas negailėjo pagyrų Vladimirui Putinui, esą šis nemažai nuveikė miesto paveldui.

"Parašau užrašyti, kad V.Putinas – pats populiariausias ir geriausias Rusijos prezidentas", – pareiškė I.Odincovas.

Kartu jis sakė, kad Kaliningrado katedra – Vokietijos ir Rusijos draugystės simbolis.

"Kiekvienas bandymas sugriauti šią draugystę baigsis nesėkme", – prognozavo Kaliningrado gyventojas.

Daugeliui, kurie rūpinosi katedros projektu, įtampa tarp Rusijos ir Vakarų kelia nerimą. Tačiau visi, kaip I.Odincovas, mano, kad nesutarimai bus išspręsti.

Įdomu tai, kad daugelis kaliningradiečių savo regioną mato Europos dalimi, o ne kalba kažką panašaus, kas kalbama Maskvoje.

"Žinoma, kad esame Europos dalis", – pastebėjo vyriausiasis Kaliningrado inžinierius V.Genne, vokiečių kilmės rusas, kuris atsikėlė į Kaliningradą iš Baltarusijos sostinės Minsko.

Paliko savo pėdsaką

V.Genne pažymėjo, kad Kaliningradui, kalbant apie paveldo išlaikymą, reikėtų orientuotis į Vokietijos miestus, ypač Hamburgą.

Čia, pasak jo, išsaugant senąją miesto architektūrą, moderniu kvartalu buvo paverstas uostas ir senamiesčio dalis. V.Genne norėtų, kad kažkas panašaus būtų Kaliningrade.

Pavelas Fiodorovas Kaliningrado centre įkurdino "žvejų miestelį". Anksčiau vyras dirbo srities gubernatoriaus pavaduotoju. Tačiau iš politikos pasitraukė.

Jis pardavė savo būstą Maskvoje, o pasirinko Kaliningradą.

"Nusprendžiau, kad labai norėčiau šiame mieste palikti savo pėdsaką", – pasakojo verslininkas. Jo senelis kovojo Pirmajame pasauliniame kare, o tėvas – Antrajame.

Pasak jo, į vokiečius jis nežiūri kaip priešus.

"Taip, esu karių vaikaitis ir vaikas. Tačiau nemanau, kad vokiečiai – laukiniai žvėrys. Galų gale galite kažko nemėgti, tačiau reikėtų gerbti tai, ką tas kažkas sukūrė.

Tiesa, žiūrinti iš šono, "žvejų miestelis" – kiek kičinis, nes nėra tiksli vokiškos architektūros kopija. Na, bet tai jau skonio reikalas.

48 metų Arthuras Sarnitzas, vienas iš Kaliningrade dirbančių architektų, sako, kad mena laikus, kai srityje vienas po kito kilo sovietinio tipo pastatai.

Nors nesutiko su tuo, nebuvo kito kelio, tik susitaikyti. Tačiau šiuo metu jis mano, kad Kaliningrado centrinę dalį reikėtų atstatyti tokią, kokia buvo vokiečių laikais. Tam, žinoma, pasak jo, reikėtų nugriauti sovietinius pastatus.

"Mes buvome ideologijos įkaitais. Tačiau turėtume palikti XX amžių, milijonus žuvusiųjų, taip pat susipriešinimus tarp vokiečių ir rusų, komunistų ir fašistų praeityje. Juk dabar XXI a. Žmonės turėtų bendrauti vieni su kitais", – sakė A.Sarnitzas.


Istorikas A. Kasparavičius: Kalbant apie mūsų nomenklatūrą, manau, kad jie iš tiesų nenorėjo, kad Kaliningradas būtų Lietuvos sudėtyje.

Mažoji Lietuva – kokia ji?

Rytų Prūsija, Mažoji Lietuva, Kaliningradas. Turbūt sunku būti rasti regioną, kuris turėtų tiek daug pavadinimų ir tiek daug įvairių žmonių jame būtų gyvenę. Apie kaimyninę Kaliningrado sritį – pokalbis su Lietuvos istorijos instituto ekspertu, istoriku dr. Algimantu Kasparavičiumi.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Okupacija

Okupacija portretas
Karaliaucius yra etnines baltu zemes,o ne vokieciu.Iki 13 amziaus cia gyveno kursiai,ziemgaliai,kol teutonu ordinas pradejo kryziaus zygius per Europa,o kada salia buvo kursiu zemes,mazoji Lietuva,nuo cia ir prasidejo intervencijos ir tame tarpe i Lietuva.Istrauka is laikrascio XXI amzius: Europos Sąjungos narės Prancūzijos piliečio Marquis de Custine Rusijos imperialistinės politikos apibūdinimas ,,Neteisybė užmirštama, gėda praeina, o grobis lieka“ dabar Rusijai turėtų liautis galiojęs. Pagrindinė valstybė, turinti teisę tarti žodį dėl savo ir savo artimo Europos Sąjungos narės Prancūzijos piliečio Marquis de Custine Rusijos imperialistinės politikos apibūdinimas ,,Neteisybė užmirštama,gėda praeina, o grobis lieka“ dabar Rusijai turėtų liautis galiojęs. Pagrindinė valstybė, turinti teisę tarti žodį dėl savo ir savo artimiausių giminaičių prūsų etninių žemių likimo,yra Lietuva, todėl pirmoji privalo kelti pasaulio bendrijai klausimą dėl Karaliaučiaus krašto okupacijos panaikinimo.

netiesa

netiesa portretas
Kažkaip nepamenu, kad sovietiniais laikais būtume ėmę kažkokius leidimus įvažiavimui į Kaliningrado sritį. Teko ne vieną kartą po ją važinėti tiek pro Kybartus, Sovetską ar Kuršių Neriją - ir jokių leidimų nereikėjo. Tik prie jūros nebuvo laisvo išėjimo kur panorėjus - bijojo, kad į Švediją neišplauktume.

pastebėjimai

pastebėjimai portretas
Gaila, kad straipsnį rašančio autoriaus žinios apie M.Lietuvos kultūrą tokios menkos - autorius M.Lietuvos kultūros lopšiu laiko Tolminkiemį - kaimą, reikšmingą tik dėl jame kunigavusio Donelaičio, net nepaminėdamas kitų. Ta prasme verčiau kalbėti apie Gumbinę ir jos srityje esančius Lazdynėlius, kur Donelaitis gimė. O kur dar visai šalia Lietuvos esanti Tilžė su visa knygnešių istorija, Ragainė - kurioje kunigavo ir palaidotas Mažvydas, kur dar tebėra vienos didžiausių skalvių pilies griuvėsiai? Tai kur kas didesni lietuviškosios ir baltiškos kultūros lopšiai. Be to, kalbant apie šį istorinį regioną, jo pavadinimas rašomas didžiąja raide - Mažoji Lietuva.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių