Pereiti į pagrindinį turinį

Kariauti skuba savanoriai

Kariauti skuba savanoriai
Kariauti skuba savanoriai / AFP nuotr.

Neslopstant įtampai tarp Gruzijos ir separatistinės Pietų Osetijos, į nepripažintą respubliką jau vyksta kariauti pasiruošę savanoriai.

Planuoja karo strategiją

"Savanorių jau atvyksta. Atvažiuoja pirmiausia iš Šiaurės Osetijos. Osetinai - tai viena tauta ir viena kultūra", - vakar spaudos konferencijoje Maskvoje pareiškė Pietų Osetijos prezidento įgaliotasis atstovas Rusijoje Dmitrijus Medojevas.

Pasak jo, pasiryžimą suteikti paramą Pietų Osetijai jau pareiškė Rusijos Šiaurės Kaukazo regionai, taip pat Rusijos pietuose gyvenantys kazokai.

Pareigūnas pareiškė, jog Cchinvalis pirmiausia pasikliauja savo jėgomis, tačiau jeigu Gruzija įsiverš į regioną, prasidės tikras partizaninis karas.

"Pietų Osetija surengs Gruzijai "bėgių" karą. Pažiūrėsime, kaip tada Gruzija vykdys įsipareigojimus dėl naftos tranzito", - žurnalistams sakė D.Medojevas.

Vėl aidėjo šūviai

Gruzijos vidaus reikalų ministerija (VRM) vakar pranešė, kad naktį buvo apšaudytas policijos postas, esantis Nulio kaime, Gruzijos ir Pietų Osetijos konflikto zonoje.
Pareigūnų teigimu, į policijos postą buvo šaudoma iš granatsvaidžių. Du sviediniai pataikė į pastatą, dar vienas sprogo kaimo teritorijoje. Nukentėjusiųjų nėra.

Nepripažintos respublikos vyriausybė anksčiau antradienį pranešė, kad naktį du kartus buvo apšaudyti Pietų Osetijos teisėsaugininkų postai, tačiau niekas nenukentėjo.
"Apšaudymas iš granatsvaidžių ir šaulių ginklų truko valandą. Buvo šaudoma iš laikinai respublikos nekontroliuojamo Nulio kaimo. Atsakomosios ugnies Pietų Osetija nepaleido", - pažymima dokumente.

Konfliktą išspręstų ES kariai?

Briuselio naujienų svetainė euobserver.com pirmadienį pranešė, kad Estija paragino į Gruziją siųsti ES karius.

"Kalbėjausi su kolegomis iš Švedijos ir Suomijos. Manome, kad dabar ES vadovaujanti Prancūzija ir Europos Komisija turėtų atidžiai sekti įvykius ir prireikus reaguoti", - sakoma pirmadienį paskelbtame Estijos užsienio reikalų ministro Urmaso Paeto pareiškime. "Taikos palaikymo misija tuose regionuose tiktų ES", - pabrėžė diplomatas.

Evakuacija tęsiama

Pietų Osetijoje ir toliau vykdoma vaikų ir moterų evakuacija. Pirmadienį iš regiono sostinės Cchinvalio išvyko dar dvi automobilių kolonos su vietos gyventojais - moterimis ir vaikais. Iš viso apie 800 žmonių. Savaitgalį iš Pietų Osetijos į Rusijai priklausančią Šiaurės Osetiją persikėlė daugiau kaip 500 moterų ir vaikų, todėl bendras pabėgėlių skaičius siekia apie pusantro tūkstančio.

Tbilisis tikina, kad jokia evakuacija nevykdoma, o separatistai skleisdami pranešimus apie evakuaciją tik siekia didinti įtampą regione.

"Vaikai nebuvo evakuoti iš Pietų Osetijos. Kiekvieną vasarą jie vyksta atostogauti", - žurnalistams vakar sakė Gruzijos taikos palaikymo bataliono vadas Mamuka Kurašvilis.
Padėtis Gruzijos ir Pietų Osetijos konflikto zonoje paaštrėjo savaitgalį, kai Cchinvalio miestas ir kitos Pietų Osetijos gyvenamosios vietovės buvo apšaudytos iš minosvaidžių. Tbilisis tikina, kad apšaudyti buvo ir gruzinų kaimai. Per atakas žuvo mažiausiai šeši žmonės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų