Kas vyks į M. Gorbačiovo laidotuves?

Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas ir Nobelio taikos premijos laureatas Michailas Gorbačiovas dar gerokai prieš savo mirtį nurodė, kokių laidotuvių nori. Jis amžinojo poilsio atguls garsiosiose Maskvos Novodevičės kapinėse – greta 1999-aisiais po sunkios ligos mirusios savo žmonos Raissos.

M. Gorbačiovo laidotuvės vyks šeštadienį, pranešė Rusijos naujienų agentūros, remdamosi M. Gorbačiovo dukters Irinos ir jo fondo informacija.

Ceremonija vyks rugsėjo 3 dieną Maskvos Sąjungų namų Kolonų salėje, kurioje istoriškai būdavo šarvojami aukšti pareigūnai, įskaitant Josifą Staliną 1953 metais, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

M. Gorbačiovo fondo spaudos tarnyba pranešė, kad atsisveikinimo ceremonija vyks nuo 10 val. iki 14 va. Maskvos laiku (nuo 7 val. iki 11 val. Grinvičo laiku) ir bus atvira visiems. Tą pačią dieną M. Gorbačiovas bus palaidotas prestižinėse Novodevičės kapinėse.

Tačiau kokie užsienio svečiai atvyks į M. Gorbačiovo laidotuves, nėra aišku – dėl Rusijos karo Ukrainoje ir ES bei JAV sankcijų šaliai. Maskva, reaguodama į Vakarų baudžiamąsias priemones, daugeliui aukštų ES politikų uždraudė atvykti į Rusiją. Be to, „nedraugiškoms ES valstybėms“ uždaryta Rusijos oro erdvė.

Daug Vakarų politikų dėl Kremliaus vadovo Vladimiro Putino pradėtos invazijos į Ukrainą prieš šešis mėnesius vengia kontakto su Rusija. Tačiau dėl istorinės ir tarptautinės M. Gorbačiovo reikšmės atsisveikinti su juo norą gali pareikšti ir svečiai iš užsienio.

91-erių M. Gorbačiovas po sunkios ligos mirė antradienio vakarą Maskvoje. Jis buvo paskutinysis Sovietų Sąjungos Komunistų partijos generalinis sekretorius. M. Gorbačiovas pradėjo vykdyti glasnost (atvirumo) ir perestroikos (persitvarkymo) politiką. 1991-aisiais jis pasitraukė iš Sovietų Sąjungos prezidento posto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu

Įdomu portretas
Ar Landsbergis pragyvens Gorbačiovą? Ar jie susitiks amžinybėje? Tai būtų įvykis: Gorbačiovas - rojuje, o Landsbergis - pragare?

Geriau

Geriau portretas
Gedulas raudonkoncerviams,

Tau būtų gerai dantis praretint,

Tau būtų gerai dantis praretint, portretas
kaccapinio šūdo gabale.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių