Kaukių prievolė – ir Pietų ašigalyje

Pirmą kartą nuo koronakrizės pradžios mokslininkai iš Naujosios Zelandijos Kraistčerčo miesto pirmadienį leidosi į ekspediciją į Antarktidą.

Prieš tai jie beveik šešias savaites praleido karantine. Dėl smarkių vėjų regione rugpjūtį planuotas JAV karinių oro pajėgų lėktuvo startas kelis kartus buvo atidėtas.

Dėl to pradžioje planuota dviejų savaičių izoliacija truko gerokai ilgiau – jos laikėsi 100 tyrėjų ir kitų darbuotojų. Atvykę į amerikiečių „McMurdo“ stotį – didžiausią tyrimų ir logistikos stotį Pietų ašigalyje – jie dvi savaites privalės dėvėti kaukes. Griežtos atsargumo priemonės turi priežastį: Antarktida iki šiol yra vienintelis žemynas planetoje, kuriame nėra koronaviruso atvejų.

„Mes į tai žiūrime labai rimtai, jog garantuotume, kad to nenutiks“, - stotis TVNZ citavo Tony‘į Germaną, JAV Antarktidos programos Naujojoje Zelandijoje atstovą. Dėl pandemijos šį antarktinį vasaros sezoną (maždaug nuo rugsėjo iki kovo) iki minimumo sumažinamos ir tyrimų programos.

„McMurdo“ stotyje greičiausiai dirbs ne daugiau kaip 450 mokslininkų – tai trečdalis įprasto skaičiaus. Jie daugiausiai atliks techninio aptarnavimo darbus ir rengs stotį kitiems metams. „Bet šou turi tęstis“, - pabrėžė T. Germanas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

z

z portretas
Įdomu, kokį velnią šitiek metų veikia tose stotyse?

Anonimas

Anonimas portretas
Net ir Antarktidoje galima pasipelnyti iš kaukių...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių