Pereiti į pagrindinį turinį

Protestas Kijeve: statomos barikados tebeauga, nuverstas Lenino paminklas (papildyta)

2013-12-08 15:07

Akcijos prieš Ukrainos vyriausybę dalyviai Kijeve toliau stato barikadas ministrų kabineto pastato prieigose.

Pasak „Interfax“ reporterio, viena barikada jau yra apie metro aukščio; jai statyti naudojamos lentos, rąstai, betoniniai suolai iš Marijos parko.

Prie barikados susirinkę apie 200 žmonių. Dalis aktyvistų stovi Marijos parko kalvose greta vyriausybės pastato, dar kelios dešimtys jų – prie centrinio įėjimo į šį pastatą.

Pasak mitinguojančių, šitomis barikadomis siekiama neleisti ministrams patekti į vyriausybės pastatą, kai pirmadienį prasidės darbo diena.

Padėtis šiaip gana rami.

Tarp užtvaros statytojų yra daug partijos „Svoboda“ narių. Vienas jų, parlamentaras Ihoris Švaika tvirtino, kad jie „atėjo čia ilgam“, ir pabrėžė, kad mitingas esąs taikus.

Teisėsaugos pareigūnai, užtikrinantys tvarką Kijevo centre, kol kas aktyvių veiksmų nesiima.

Protestuojantys ukrainiečiai sekmadienį nuvertė Kijevo centre stovėjusią Rusijos bolševikinio perversmo lyderio Vladimiro Lenino statulą, pranešė milicija.

Sostinėje tūkstančiams protestuotojų reikalaujant prezidento Viktoro Janukovyčiaus ir jam lojalios vyriausybės atsistatydinimo, maždaug 30 žmonių su kaukėmis apsupo revoliucijos vado monumentą.

Akcijos dalyviai mojavo mėlynomis Ukrainos nacionalistinės partijos „Laisvė“ („Svoboda”) vėliavomis ir leido signalines raketas. Per akciją taip pat dalyvavo du šios partijos deputatai.

Vienas žmogus atrėmė kopėčias į monumentą ir, užlipęs ant statulos, užmėtė ant statulos kaklo kilpą, prie kurios pritvirtino trosą.

Tada protestuotojai pradėjo mėginti ją nuversti, tačiau monumentas pasidavė tik po kokių 10 minučių.

Galiausiai Sovietų Sąjungos įkūrėjo statula lėtai nuvirto nuo pjedestalo, o jai įsirėžus į žemę atskilo statulos galva.

„Pakarti komunistą!“, – šaukė protestuotojai.

„Kokia nemaloni savižudybė!“, – vėliau pareiškime, kurį išplatino partija „Laisvė“, ironiškai pareiškė jos lyderis Olehas Tiahnybokas.

Ukrainos komunistai neslėpė savo įtūžio. „Tai nesuderinama su jokiu civilizuotu ir kultūringu elgesiu“, – sakė parlamentarė komunistė Oksana Kaletnyk.

3,45 metrų raudono granito statula buvo pastatyta po Antrojo pasaulinio karo - 1946 metų gruodžio mėnesį.

Įtakingas opozicijos įstatymų leidėjas Andrijus Ševčenka pareiškė, kad statulos nuvertimas nebuvo opozicijos lyderių, esančių Nepriklausomybės aikštėje, iniciatyva.

„Galime pasakyti, kad žmonės patys tai organizavo“, – pažymėjo jis.

Scenos prie nuversto monumento priminė Berlyno sienos nugriovimą, kai protestuotojai pradėjo skaldyti statulą gabalais ir dalyti juos kaip istorinius suvenyrus.

„Janukovyčiau, tu būsi kitas!“, – šaukė protestuotojai skaldydami begalvę statulą.

Po to ant tuščio pjedestalo jauna moteris iškėlė Ukrainos valstybinę vėliavą ir raudonai juodą karo laikų antikomunistinės Ukrainos sukilėlių armijos, kuri Vakarų Ukrainoje su Raudonąja armija kovojo iki šeštojo dešimtmečio pradžios, vėliavą.

Maždaug pusantro tūkstančių žmonių minioje buvo girdėti skanduojant „Ačiū, Dievui“ ir „Pagaliau“.

Nuverstos statulos dalys buvo atneštos į pagrindinę demonstracijų vietą Nepriklausomybės aikštėje, kurioje oratoriai triumfuodami mosavo masyvia Lenino statulos ranka.

Tuo tarpu šioje aikštėje, virtusioje palapinių miesteliu, protestuotojai iškėlė ant Naujametinės eglės didžiulį ekspremjerės Julios Tymošenko portretą, kaip priekaištą ją įkalinusiai valdžiai.

„Tai lemtingas momentas, kai visi ukrainiečiai susirinko čia, kadangi jie nenori gyventi šalyje, kur valdo korupcija ir kur nėra teisingumo“, – sakė Vitalijus Klyčko, politiku tapęs pasaulio bokso čempionas.

„Dabartinė valdžia visiškai diskreditavo save savo veiksmais ir milicijos brutalumu. Visus, kas čia susirinko, vienija troškimas pakeisti vyriausybę“, – sakė 26 metų pardavėjas Sviatislavas Zaporožitas.

„Nenoriu grįžti atgal į tuos Sovietų Sąjungos laikus, kuriais gyveno mano tėvai ... Kai pasensiu, noriu gyventi kaip žmonės Europoje. Noriu gyventi normalioje šalyje“, – pridūrė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų