Pereiti į pagrindinį turinį

Kinai braižo dešimtmečio planus

2012-11-09 23:59
Kinai braižo dešimtmečio planus
Kinai braižo dešimtmečio planus / "Reuters" nuotr.

Kinijos komunistų partijos suvažiavimas prasidėjo. Ir prasidėjo kiek neįprastu Kinijos prezidento Hu Jintao perspėjimu, kad Komunistų partijai "gresia griūtis, jei partija nesugebės sutramdyti korupcijos, taip pat pertvarkyti šalies ekonomikos".

Ateities gairės

Didžiojoje liaudies salėje daugiau nei 2,2 tūkst. delegatų posėdžiaus lygiai savaitę. Suvažiavimas baigsis lapkričio 14 d. Delegatai į suvažiavimą buvo atrinkti iš 82 mln. Komunistų partijos narių.

Komunistų partijos suvažiavimas rengiamas kas penkerius metus. Oficialiai jis laikomas aukščiausiu sprendimus priimančiu organu. Būtent per jį bus patvirtinti ir naujieji partijos bei šalies lyderiai, kurie dirbs ateinantį dešimtmetį.

Suvažiavimas prasidėjo dabartinio Komunistų partijos generalinio sekretoriaus Hu Jintao kalba. Ji truko pusantros valandos ir buvo tiesiogiai transliuota per Kinijos valstybinę televiziją.

Kalboje Hu Jintao akcentavo Kinijos laimėjimus, tačiau pabrėžė ir tykančius pavojus.

"Įveikėme daug sunkumų bei pavojų ir pasiekėme naujų laimėjimų kurdami šiuolaikišką, klestinčią visuomenę, – kalbėjo Hu Jintao. – Tačiau jei nesugebėsime tinkamai spręsti korupcijos problemos, ji gali būti pragaištinga partijai ir net sukelti partijos griūtį bei valstybės žlugimą."

Kalbėdamas apie Kinijos vietą pasaulyje generalinis sekretorius pabrėžė, kad šalis turėtų tapti "jūrine galybe", kuri ryžtingai gintų savo interesus. Hu Jintao neslėpė, kad Pekinas neketina atsisakyti didinti karinės galios.

Ekonomikos srityje, pasak Hu Jintao, Kinija privalo iš naujo suderinti eksportu ir investavimu pagrįstą ekonomikos augimo modelį.

"Atsižvelgdami tiek į vidaus, tiek į tarptautinės ekonomikos vystymosi pokyčius, turime sparčiau kurti naują augimo modelį ir užtikrinti, kad plėtra būtų grindžiama geresne kokybe ir našumu", – teigė generalinis sekretorius, kurio kalbą lydėjo delegatų ovacijos.

Iššūkiai naujajai kartai

Korupcija ir skandalai Komunistų partijoje kaip reikiant įbaugino Kinijos elitą. Smūgį partijos autoritetui sudavė buvusio aukšto Kinijos politiko Bo Xilai skandalas, kuris atskleidė Kinijos lyderių susipriešinimą ir vidines intrigas.

Taip pat suvažiavimo išvakarėse JAV dienraščio "The New York Times" paskelbta prieštaringa publikacija apie dabartinio šalies premjero Wen Jiabao 2,7 mlrd. turtus, kuriuos valdo jo šeimos nariai ir pažįstami.

Tiesa, premjeras kategoriškai gynėsi ir tvirtino, kad amerikiečių laikraštis meluoja, net buvo blokuojamas bet koks priėjimas prie šios publikacijos internetu.

Vis dėlto korupcijos šleifas suvažiavimą apgaubė juoda skraiste.

Kitas iššūkis – ekonomika. Naujajam šalies vadovui 59 metų Xi Jinpingui ir jo komandai teks perimti šalies vairą tuo metu, kai Kinija išgyvena ekonomikos sulėtėjimą.

Nors Xi Jinpingas vadovaus Komunistų partijos nuolatiniam Politinio biuro komitetui, kuris Kinijoje priima svarbiausius sprendimus, apie jį kol kas nedaug žinoma.

Kita vertus, generalinis sekretorius nėra vienvaldis Kinijos lyderis, todėl ateities planai pirmiausia siejami ne su pačiu Xi Jinpingu, o naująja (penktąja) Kinijos komunistų karta.

Sustiprintas saugumas

Suvažiavimas – vienas svarbiausių politinių įvykių Kinijoje. Todėl Pekine buvo imtasi visų saugumo priemonių.

Pekino centrinėje Tiananmeno aikštėje aplink Didžiąją liaudies salę buvo sutelkta daug policijos. Sostinėje buvo draudžiama pardavinėti peilius ir net stalo teniso kamuoliukus.

Šimtams aktyvistų buvo skirtas laikinas namų areštas, o taksistams buvo nurodyta užrakinti savo automobilių galinius langus – matyt, kad keleiviai negalėtų barstyti politinių atsišaukimų.

Nepaisant šių pastangų, pareigūnams darbo netrūko jau pirmą suvažiavimo dieną.

Vakarų žurnalistai pasakojo matę, kaip iš Pekino centre esančios aikštės buvo ištemptos dvi pagyvenusios moterys. Jos bandė įteikti peticijas dėl vietos komunistinių lyderių nusižengimų. Viena moteris buvo įgrūsta į policijos mikroautobusą, o kita buvo išvesta kūkčiojanti.

Metro stotyje, netoli centrinės aikštės, policija į autobusus susodino apie 30 aktyvistų, kurie ketino įteikti žmonėms įteikti peticijas.

Tiesa, keliuose populiariuose Kinijos socialiniuose tinkluose keli kandūs atsiliepimai apie Hu Jintao kalbą vis dėlto prasprūdo.

"Koks anekdotas. Mano rašinėliai vidurinėje mokykloje būdavo geresni!" – rašė vienas pasipiktinęs komentatorius.


Japonų atsakas

Pasak japonų, kurie komentavo Kinijos vadovo Hu Jintao kalbą, Pekinas turi naudoti savo jūrinę galią taikiai. Tokijas pabrėžė, kad šalis kaimynė turi elgtis kaip "atsakinga tarptautinės bendruomenės narė". Japonijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Naoko Saiki pabrėžė, kad abi valstybės, kurios yra didžiausios Azijos šalys pagal ekonomiką ir kurių tarpusavio prekybos apyvarta sudaro daugiau nei 300 mlrd. JAV dolerių per metus, privalo užtikrinti stabilumą ir klestėjimą regione.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų