Kinijos prezidentas 2014 metais sutiko susitikti su Dalai Lama

  • Teksto dydis:

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) buvo sutikęs susitikti su tibetiečių dvasiniu lyderiu Dalai Lama per 2014 metų vizitą Indijoje, bet „atsargusis“ Delis neleido tam įvykti, rašoma naujoje knygoje.

83 metų budistų vienuoliui namais Indija tapo 1959 metais, jam pabėgus nuo kinų represijų Tibete. Nuo to laiko Tibeto dvasinio lyderio vardas kelia Pekino susierzinimą.

„2014 metais, kai Kinijos prezidentas Xi Jinpingas atvyko į Delį derybų su ministru pirmininku Modi, aš paprašiau su juo susitikti“, – rašo knygos autorė Sonia Singh, cituodama Dalai Lamą.

„Prezidentas Xi Jinpingas sutiko, bet Indijos vyriausybė buvo atsargi, todėl susitikimas neįvyko“, – rašoma trečiadienį publikuotose knygos ištraukose.

Naujoje knygoje „Defining India – Through Their Eyes“ S. Singh  rašo, kad Indijos ministro pirmininko Narendra Modi (Narendros Modžio) vyriausybė siekė išsaugoti gerus santykius su Kinija.

Dalai Lamos asmeninis atstovas Tenzinas Talkha naujienų agentūrai AFP sakė negalįs komentuoti šio reikalo ir knygoje pateiktos informacijos nepatvirtino, bet ir nepaneigė.

Indijos šiauriniame mieste Dharamšaloje Dalai Lama įkūrė vyriausybę tremtyje ir pradėjo kampaniją už Tibeto nepriklausomybę, ilgainiui peraugusią  į didesnės Tibeto autonomijos siekį.

Indija 1959 metais suteikė jam prieglobstį ir  pati palaikė Tibeto dvasinį vadovą, tačiau pastaruoju metu vyriausybė laikosi nuo jo atstumo, teisindama tokį savo elgesį diplomatinėmis priežastimis.

S. Singh, naujienų televizijos NDTV vyriausioji redaktorė, savo knygoje rašo, jog šis susitikimas galėjo „pakeisti Kinijos ir Tibeto santykius“, jeigu jam būtų buvę leista įvykti.

Knygoje taip pat rašoma, kad Dalai Lama sakė palaikantis „labai gerus santykius“ su N. Modi, siekiančiu antros kadencijos per šiuo metu vykstančius visuotinius rinkimus.

„Jis gana aktyvus Indijos premjeras, nuolat aplanko daug šalių. Žaviuosi tuo, atsižvelgdamas į jo amžių“, – kalbėjo Dalai Lama.

Praėjusį mėnesį Dalai Lama dėl bronchito buvo paguldytas į vieną Delio ligoninę.

Naujoji knyga prekyboje pasirodys gegužės 20 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių