Pereiti į pagrindinį turinį

Klimato kaita – intrigų vaisius?

2010-01-29 23:59
Ginčas: dalis mokslininkų prognozes, kad iki 2035 m. gali išnykti dar tūkstančiai Himalajų ledynų, vadina visiškomis nesąmonėmis.
Ginčas: dalis mokslininkų prognozes, kad iki 2035 m. gali išnykti dar tūkstančiai Himalajų ledynų, vadina visiškomis nesąmonėmis. / AFP nuotr.

Didžiosios Britanijos Rytų Anglijos universitetas pažeidė įstatymus nuslėpdamas svarbią informaciją apie klimato kaitą.

Mokslininkų sąmokslas

Atsisakęs paviešinti duomenis, susijusius su mokslininkų teiginiais, kad pasaulio klimato atšilimą sukelia žmogaus į aplinką išmetami teršalai, universitetas pažeidė Didžiosios Britanijos informacijos laisvės aktą. Tačiau jam greičiausiai pavyks išvengti atsakomybės, nes skundas buvo pateiktas per vėlai. Nuo to laiko jau praėjo šeši mėnesiai.

Skandalas kilo prieš pat Kopenhagos viršūnių susitikimą klimato kaitos klausimais praėjusių metų gruodį, kai buvo pavogti ir paviešinti Rytų Anglijos universiteto mokslininkų elektroniniai laiškai. Paaiškėjo, kad mokslo įstaigos darbuotojai ir vadovai trukdė paviešinti tyrimų informaciją apie klimato kaitą.

Slėpė informaciją nuo kritikų

Kas pavogė elektroninius laiškus, iki šiol nenustatyta. Viename jų Rytų Anglijos universiteto klimato tyrimų padalinio vadovas profesorius Philas Jonesas prašė kolegos ištrinti visus laiškus, susijusius su Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) 2007 m. pateikta ataskaita.

Šie laiškai buvo skirti Pensilvanijos universiteto klimatologui Michaelui Mannui, sukūrusiam vadinamąjį ledo ritulio lazdos grafiką, kuris rodo, kad nuo 1900 m. temperatūra Žemės paviršiuje staigiai šovė aukštyn. Dėl to kritikai M.Manną ir jo kolegas pradėjo vadinti ledo ritulio komanda.

Ph.Jonesas elektroniniame laiške kolegai taip pat pranešė, kad universiteto vadovybę įtikino ignoruoti klimato kaitos skeptikų prašymus suteikti informaciją.

Vienas tokių skeptikų – į pensiją išėjęs inžinierius Davidas Hollandas – dėl universiteto veiksmų kreipėsi į atsakingas institucijas. Vyras ieškojo informacijos, kuri galėtų patvirtinti jo teoriją, kad Rytų Anglijos universitetas pažeidė IPCC taisykles, norėdamas diskredituoti klimato kaitos skeptikus.

"Paviešinti elektroniniai laiškai rodo, kad į D.Hollando prašymus, grindžiamus Informacijos laisvės aktu, nebuvo atsakyta, kaip reikalauja įstatymai, – padarė išvadą Didžiosios Britanijos informacijos komisaro tarnyba. – Akto 77 straipsnis draudžia viešajai įstaigai nepagrįstai slėpti informaciją."

Informacijos komisaro tarnyba ragina pakeisti įstatymus, kad ateityje tokių pažeidimų padarę asmenys negalėtų išsisukti nuo atsakomybės.

Galimybė manipuliuoti

Klimato kaitos skeptikai, susibūrę tinklaraštyje "Climate Audit", jau beveik dešimtmetį kritikuoja Ph.Jonesą ir jo kolegas iš Rytų Anglijos universiteto už tai, kad jie remiasi IPCC išvada, jog temperatūra mūsų planetoje kyla dėl žmogaus veiklos. Kritikai pateikė universitetui krūvą prašymų suteikti informacijos.

Ph.Jonesas buvo įsitikinęs, kad jie stengiasi sužlugdyti jo tyrimą. Atsakydamas į vieną skeptikų prašymą, profesorius rašė: "Šiam tyrimui skyrėme maždaug 25 metus. Kodėl turėčiau rodyti jums jo duomenis, jeigu jūsų tikslas yra rasti jame klaidų?"

Didžiosios Britanijos vyriausybės vyriausiasis patarėjas mokslo klausimais Johnas Beddingtonas Rytų Anglijos universiteto darbuotojų elgesį pavadino pavojingu.

"Slepiant informaciją atsiranda galimybė ja manipuliuoti. Atvirumas duoda daugiau naudos ir atsveria šią grėsmę", – teigė jis laikraščiui "The Times".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų