Pereiti į pagrindinį turinį

Kremlius bandys susigrąžinti pasitikėjimą

Viltis: D.Medvedevas tikisi, kad N.Cukanovui pavyks įversti tvarką Kaliningrado srityje.
Viltis: D.Medvedevas tikisi, kad N.Cukanovui pavyks įversti tvarką Kaliningrado srityje. / "Scanpix" ir kaliningrad.ru nuotr.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas išsirinko vieną iš trijų kandidatų užimti Kaliningrado srities gubernatoriaus postą, dėl jo balsuos srities Dūma. Išeinantį Georgijų Bosą kaliningradiečiai palydėjo dar vienu protestu.

Išvardijo opias problemas

D.Medvedevas į Kaliningrado srities gubernatoriaus postą parinko vietos valdančiosios partijos lyderį, kuris pakeis ankstesnį šio regiono vadovą Georgijų Bosą, Kremliaus palankumą praradusį dėl ekonomikos problemų ir opozicijos protestų.

45 metų Nikolajus Cukanovas yra valdančiosios partijos "Vieningoji Rusija" regioninės politinės tarybos sekretorius Kaliningrado srityje.

Kandidatas į gubernatorius vakar išvardijo opiausias regiono problemas, bet apie tai, kaip jas spręsti, kalbėti kol kas neskuba.

"Yra penki pagrindiniai dalykai, kurie kelia susirūpinimą labiau už kitus. Pirmiausia tai – nedarbas. Antra, klausimai, susiję su transportu. Šiandien ir traukinio, ir lėktuvo bilietai gana brangūs. Trečiasis klausimas – vaikų darželių stygius. Yra klausimų, susijusių su sveikatos apsauga, teikiamų paslaugų kokybe. Tai pagrindinės problemos. Be to, gyventojus jaudina būstų komunalinio ūkio tarifai", – N.Cukanovo žodžius citavo oficialus "Vieningosios Rusijos" tinklalapis.

Jo kandidatūrą srities Dūma turėtų svarstyti ketvirtadienį.

Geriausias iš galimų?

Opozicinės jėgos skirtingai įvertino prezidento pateiktą kandidatą.

Judėjimo "Solidarumas" regioninio skyriaus lyderis Konstantinas Dorošokas pavadino N.Cukanovo kandidatūrą perspektyviausia iš visų galimų.

"Esant dabartiniams įstatymams, N.Cukanovas – geriausias pasirinkimas. Bet ir šiuo atveju mes kalbame tik apie tai, ką mums pasiūlė, o ne tai, ko norime mes. Jeigu galėtume siūlyti savo kandidatūras, galbūt pasirinkimas būtų kitoks", – vakar sakė K.Dorošokas.

Vietos komunistų lyderis Igoris Revinas sakė, kad partijos netenkina N.Cukanovo kandidatūra.

"Mes balsuosime prieš, kaip ir ketinome, kai pamatėme kandidatų sąrašą. Mums visi kandidatai, iš pat pradžių pasiūlyti į gubernatoriaus postą, buvo nepriimtini", – sakė jis.

Praėjusią savaitę partijos "Vieningoji Rusija" generalinės tarybos prezidiumas pasiūlė D.Medvedevui į Kaliningrado srities gubernatoriaus postą tris kandidatūras: buvusio Kaliningrado mero, valstybės Dūmos deputato Jurijaus Savenkos, N.Cukanovo ir Kaliningrado mero, "Vieningosios Rusijos" miesto skyriaus sekretoriaus Aleksandro Jarošuko.

Dabartinis gubernatorius Georgijus Bosas, kurio atsistatydinti ne kartą reikalavo opozicija, anksčiau nebuvo įtrauktas tarp kandidatų į srities vadovo postą.

Lauktas sprendimas

Kaliningrado srities Dūmos nepriklausomas deputatas Solomonas Ginzburgas nesistebi, kad šalies prezidentas pasirinko būtent N.Cukanovą.

"Nors sistema neskaidri, jo paskyrimo buvo galima tikėtis – Kremlius pabrėžė partinę liniją, – sakė srities įstatymų leidėjas. – N.Cukanovas buvo artimas G.Bosui, bet kol kas neaišku, kiek jis tęs pirmtako politiką."

Pasak S.Ginzburgo, N.Cukanovas dirbdamas jau spėjo pademonstruoti, kad yra racionalus vadovas.

Susigrąžins pasitikėjimą?

Prezidento pateikta kandidatūra nenustebino ir Rusijos politinių technologijų centro viceprezidento Georgijaus Čižovo.

"J.Savenka dar būdamas Kaliningrado meru sulaukdavo daug priekaištų, taip pat ir iš federalinio centro. O N.Cukavonas – gana nauja figūra. Kitą vertus, jis yra vietinis žmogus. Visai įmanoma, kad jam bus lengviau susigrąžinti vietos elito ir gyventojų lojalumą", – aiškino ekspertas.

G.Bosas į Kaliningrado srities gubernatoriaus postą atėjo iš valstybės Dūmos, todėl buvo laikomas svetimu šiam anklavui, įsiterpusiam tarp Lietuvos ir Lenkijos. Vietos verslininkai kaltino jį proteguojant "maskviečių" interesus.


Biografija

N.Cukanovas gimė 1965 m. kovo 22 d. Kaliningrado srities Gusevo rajono Lipovo gyvenvietėje. Baigė Gusevo miesto profesinę technikos mokyklą, suvirintojo dujomis specialybę. Maskvos aukštojoje privatizacijos ir verslininkystės mokykloje įgijo jurisprudencijos specialybę.

2005 m. gegužę N.Cukanovas tapo Gusevo miesto apygardos meru, o 2009 m. sausį ėmė vadovauti Gusevo municipaliniam rajonui.

Nuo 2009 m. asociacijos "Kaliningrado srities municipalinių darinių taryba" pirmininkas.

2010 m. liepos 26 d. patvirtintas eiti partijos "Vieningoji Rusija" regioninės politinės tarybos sekretoriaus pareigas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų