Pereiti į pagrindinį turinį

Kroatijos ekspremjeras siunčiamas už grotų

2012-11-21 23:59
Kroatijos ekspremjeras siunčiamas už grotų
Kroatijos ekspremjeras siunčiamas už grotų / "Scanpix" nuotr.

Kroatijos teismas, išnagrinėjęs didelio atgarsio sulaukusią kyšininkavimo bylą, vakar pripažino įtakingą buvusį premjerą Ivo Sanaderą kaltu dėl korupcijos ir skyrė jam dešimties metų laisvės atėmimo bausmę.

Turės sumokėti milijonus

Politikas neparodė jokių emocijų, kai teisėjas Ivanas Turudičius pasakė, kad jis pripažįstamas kaltu.

"Jūs sugadinote Kroatijos reputaciją. Kadangi buvote aukšto rango valstybės pareigūnas, šis nuosprendis yra žinia kitiems politikams, kad nusikalsti neapsimoka", – vakar kalbėjo teisėjas.

Buvęs premjeras, kuris užtikrintai atvedė šią Balkanų valstybę į NATO ir prie ES slenksčio, nuteistas už tai, kad paėmė milijonus eurų kyšių iš Vengrijos energetikos milžinės MOL ir vieno į sunkią padėtį patekusio Austrijos banko.

Jam taip pat buvo nurodyta per 15 dienų sumokėti Kroatijos valstybei 3,6 mln. kunų (480 tūkst. eurų).

Šis įspūdingai puolęs konservatorių politikas tapo aukščiausio rango Kroatijos pareigūnu, nuteistu už korupciją po to, kai 1991 m. buvo paskelbta nepriklausomybė nuo buvusios Jugoslavijos.

Reikalavo griežtesnės bausmės

Kaltintojai siekė maksimalios 15 metų kalėjimo bausmės ir sakė, kad I.Sanaderas išdavė nacionalinius interesus, kuriuos kaip premjeras turėjo ginti. Vyriausybei jis vadovavo nuo 2003 iki 2009 m.

I.Sanaderas buvo apkaltintas tuo, kad paėmė 10 mln. eurų kyšių iš MOL, kuri juos davė tikėdamasi užsitikrinti dominuojamą įtaką Kroatijos naftos ir dujų grupėje INA, nors šioje iš dalies valstybei priklausančioje bendrovėje neturėjo didžiausio akcijų paketo.

Jeigu vakarykštis teismo sprendimas nebus pakeistas per apeliaciją, Kroatijai nuostolių atnešusios sutartys su INA gali būti peržiūrėtos. Šie būgštavimai vakar nusmukdė MOL akcijas 2,6 proc.

Pelnėsi per karą

I.Sanaderas taip pat kaltinamas tuo, kad pelnėsi per 1991–1995 m. Kroatijos karą su Belgrado remtais serbų sukilėliais ir paėmė beveik 500 tūkst. eurų kyšį iš Austrijos banko "Austrian Hypo Group Alpe Adria", kuris užėmė dominuojamą padėtį Kroatijos rinkoje.

Tuo metu I.Sanaderas buvo užsienio reikalų ministro pavaduotojas, o karo draskomai šaliai buvo labai sunku pasiekti tarptautines rinkas.

"Buvo neabejotinai nustatyta, kad jūs įvykdėte pelnymosi per karą nusikaltimą", – pasakė jam teisėjas. I.Sanaderas, kuris vilkėjo pilką kostiumą ir buvo užsirišęs melsvą kaklaraištį, teisme atrodė ramus.

Jis neigė visus kaltinimus ir kaltino prokurorus politiniu persekiojimu, kurį esą užsakė jį premjero poste pakeitusi Jadranka Kosor.

Nemėgstama politinė figūra

Perėmusi postą iš savo buvusio mentoriaus, J.Kosor sustiprino kovą su korupcija vykdydama vieną pagrindinių ES reikalavimų, bet per gruodžio rinkimus ir pati buvo nuversta.

I.Sanaderas, kuris savo Kroatijos demokratų sąjungą (HDZ) iš nacionalistų jėgos pavertė proeuropietiška partija, 2009 m. viduryje šokiravo Kroatiją, kai staiga atsistatydino be jokių paaiškinimų. HDZ vadovavo Kroatijai aštuonerius metus, iki pralaimėjo rinkimuose 2011-ųjų gruodį.

I.Sanaderas, kuris kažkada buvo Kroatijos centrinė politinė figūra, dabar yra tarp pačių nemėgstamiausių visuomenėje viešų asmenų.

59-erių I.Sanaderas yra teisiamas ir kitoje didelėje korupcijos byloje, susijusioje su neteisėtu pinigų nukreipimu iš valstybinių įmonių jo partijai ir jam pačiam, kai jis dirbo premjero poste. Dar vienoje byloje jis kaltinamas piktnaudžiavimu valdžia, be to, vyksta keli kiti tyrimai.

I.Sanaderas buvo sulaikytas Austrijoje 2010 m. pabaigoje pagal Kroatijos išduotą arešto orderį ir metus laikomas tardymo izoliatoriuje, o 2011 m. gruodį, praėjus mėnesiui nuo jo teismo proceso pradžios, – paleistas už užstatą.

ES atidžiai stebi

Kroatija į NATO įstojo 2009 m., o kitų metų liepą turi įstoti į ES. Briuselis vis dar atidžiai stebi Zagrebo pažangą kovojant su korupcija ir taiko griežtesnius reikalavimus nei Rumunijai ir Bulgarijai, kurios buvo priimtos į Bendriją neišsprendusios korupcijos problemų.

Naujausioje ataskaitoje apie Kroatijos pasirengimą įstoti į ES Europos Komisija nurodė, kad šiai šaliai reikia gerinti kovos su korupcija rezultatus.

"Politinio atskaitingumo koncepcija ir nulinė tolerancija korupcijai turi būti stiprinamos", – perspėjama spalį pateiktoje ataskaitoje.

"Šis verdiktas tikrai bus pasveikintas ES. Jis nustato gaires visoms šalims, kandidatuojančioms į ES", – nuosprendį I.Sanaderui komentavo knygos "Kaip Sanaderas išvogė Kroatiją" autorius Draženas Rajkovićius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų