Kuboje vyksta vietos valdžios rinkimai

Sekmadienį Kubos gyventojai balsuoja savivaldos rinkimuose, šalyje tęsiantis ekonominei krizei, galinčiai sumažinti rinkėjų aktyvumą.

Daugiau nei 8 mln. 16 metų ir vyresnių kubiečių – iš 11,2 mln. gyventojų – turi teisę slaptu balsavimu išrinkti daugiau nei 12,4 tūkst. savivaldybių delegatų iš 27 tūkst. kandidatų.

Kaip pranešė AFP žurnalistas, Havanoje rinkimų apylinkės atsidarė be jokių incidentų.

Vyriausybė socialinėje žiniasklaidoje, spaudoje ir televizijoje, kurias kontroliuoja valdančioji Komunistų partija, prižiūrinti rinkimų procesą, bet nekelianti kandidatų, surengė intensyvią balsuoti raginančią kampaniją.

Tačiau opozicijos platforma, vadinama Demokratinio perėjimo Kuboje taryba (CDTC), kuri teisinėmis priemonėmis skatina pokyčius ir pliuralizmą šalyje, paragino žmones susilaikyti ir nedalyvauti balsavime, motyvuojant nesąžiningu vyriausybės spaudimu.

CDTC viceprezidentas Manuelis Cuesta (Manuelis Kvesta) agentūrai AFP sakė, kad trims jų kandidatams „politinė policija“ neleido dalyvauti rinkimuose, nes jie turėjo daug šansų laimėti.

Jis sakė, kad pietrytiniame Palma Sorjano mieste buvo iškeltas ketvirtas kandidatas Jose Cabrera (Chosė Kabrera), tačiau dėl „grasinimų prarasti darbą“ ir kitų sunkumų jo pavardė taip ir nepateko į rinkimų biuletenį.

Kubos vyriausybė opozicijos narius pavadino JAV samdiniais.

Sekmadienį išrinkti kandidatai sudarys savivaldybių vyriausybes, kurios pasiūlys 50 proc. kandidatų į provincijų asamblėjas ir Nacionalinę asamblėją, kuri savo ruožtu iš savo narių renka Valstybės tarybą ir Kubos prezidentą.

Kitus 50 proc. kandidatų siūlo vyriausybei artimos organizacijos.

Teoriškai pagal šią sistemą į parlamentą gali patekti bet kuris kubietis, tačiau opozicija tvirtina, kad Komunistų partijos kovotojai gali užkirsti kelią bet kurio opozicijos nario išrinkimui.


Šiame straipsnyje: Kubarinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Zinantys

Zinantys portretas
kuba, nikaragva, siaures koreja, gudija, ruzzkija, iranas... Tai vis laukiniu uzurpatoriu valdomos salys... Kokie dar ten rinkimai? Cha cha cha...

NET NUSTEBAU...

NET NUSTEBAU... portretas
Kaip čia, savo panosėje, Amerika nestato savo Prezidento? Nusikasė net iki Ukrainos, o pašonėje leidžia patiems rinktis...Matomai, šiek tiek pasimokė iš Venesuelos, Afganistano pravalų...

po

po portretas
tautos išdavikas pavilionis nedalyvauja
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių