Kyjivas: Rusija privalo palikti kiekvieną Ukrainos teritorijos metrą

Ukrainiečių diplomatijos vadovas antradienį pareikalavo, kad Rusijos pajėgos pasitrauktų iš „kiekvieno Ukrainos teritorijos kvadratinio metro“, o Kyjivo kovą su įsibrovėliais vadino pasaulinės kovos už demokratiją dalimi.

„Noriu kalbėti aiškiai: Rusija privalo pasitraukti iš kiekvieno Ukrainos teritorijos kvadratinio metro. Neturėtų būti jokių klaidingų aiškinimų dėl to, ką reiškia žodis „pasitraukimas“, – per virtualią sesiją su kolegomis, kuri buvo JAV vadovaujamo antro viršūnių susitikimo demokratijos klausimais dalis, sakė užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) viršūnių susitikimą, organizuotą stengiantis sutelkti šalis prieš Rusiją ir augančias Kinijos ambicijas, oficialiai pradės trečiadienį.

„Šioje kovoje mes giname visą demokratinį pasaulį“, – sakė D. Kuleba.

Kinijos neseniai pateiktą pasiūlymą dėl ugnies nutraukimo Ukrainoje palankiai įvertino Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, bet atmeta Ukraina ir jos šalininkės Vakaruose, teigiančios, kad tai yra būdas įšaldyti Maskvos laimėjimus per daugiau kaip metus trunkančią invaziją.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat tvirtina, kad jo šalis turi atgauti Krymą, kurį Rusija atplėšė ir aneksavo 2014 metais.

„Jokia kita šalis nenori taikos labiau už Ukrainą. Tačiau taika bet kokia kaina yra iliuzija. Kad taika būtų ilgalaikė, ji turi būti teisinga, – sakė D. Kuleba. – Rusijos agresijos nutraukimas ir Ukrainos teritorinio vientisumo atkūrimas yra būtinos sąlygos taikai.“

„Neprotingas nuolaidžiavimas agresorei tik paskatins Rusiją intensyvinti savo atakas prieš demokratiją, nes suteiks jai laiko atkurti savo karinius pajėgumus ir atnaujinti ginkluotą puolimą prieš Ukrainą“, – pažymėjo jis.

Sesijai vadovavęs JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) parėmė Ukrainos pasiūlymus ir įspėjo nesudaryti sąlygų Rusijos pajėgoms persigrupuoti.

„Žinoma, šis karas gali baigtis rytoj, jei prezidentas Putinas taip nuspręs ir išves Rusijos pajėgas iš Ukrainos“, – sakė A. Blinkenas.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeUkrainaDmytro KulebaRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių