Lenkai ekshumuos katastrofos aukų palaikus

Vienose skrodimo išvadose aprašomas organas, pašalintas prieš metų metus. Kitose – žemaūgiam vyrui nejučia pridedama 20 cm ūgio.

Be to, neužsimenama apie dar vaikystėje ligos deformuotus kaulus. Viena šeima apskritai abejoja, ar jų artimui buvo atliktas skrodimas.

Lenkų tyrėjai iškasė trijų lenkų iš 96, žuvusių per 2010 metais įvykusią lėktuvo katastrofą Rusijoje, Smolenske, kurios metu Lenkija neteko tuometinio savo prezidento Lecho Kaczynskio. Jie įtaria, kad rusų ekspertų atlikti žuvusiųjų kūnų skrodimai – laužti iš piršto, praneša naujienų agentūra AP.

Dviejų iš 96 aukų palaikai praeitą savaitę buvo pakartotinai ištirti Lenkijoje. Trečiasis ekshumuotas kūnas buvo ištirtas praėjusį rugpjūtį. Teigiama, kad pakartotiniam, šįkart – lenkų ekspertų, tyrimui gali tekti iškasti ir daugiau palaikų.

Lenkų pareigūnų teigimu, duomenys, surinkti lenkų tyrėjų, gerokai skiriasi nuo Rusijos dokumentuose esančios informacijos, tad pakartotinis tyrimas būtinas norint išsklaidyti abejones dėl rusų ekspertų darbo.

Žuvusiųjų artimieji, sužinoję apie melagingus kūnų skrodimų rezultatus, pasipiktino. Pasklido įtarimų, kad rusai, vykdę katastrofos tyrimą, mažu mažiausiai buvo aplaidūs, o blogiausiu atveju – siekė kažką nuslėpti.

Paviešinus informaciją apie aplaidžius skrodimus, Lenkijoje ėmė sklisti sąmokslo teorijos, teigiančios, kad 2010 metų balandžio 10 dieną nukritusį L. Kaczynskio lėktuvą numušti nurodė Vladimiras Putinas ir kiti Rusijos vadovai. Pasak vienos teorijos, Rusija dirbtinai sukėlė rūką, kad sumažintų pilotams matomumą. Kita teigia, kad po buvo katastrofą išgyvenusių žmonių, kurie po to buvo nušauti.

Tačiau apie tai jokie Lenkijos pareigūnai nekalba.

Lenkijos vyriausybės atliktas tyrimas nustatė, kad katastrofa visų pirma įvyko dėl netinkamo pilotų apmokymo ir klaidų, tačiau prie to prisidėjo ir prastas Rusijos oro dispečerių darbas.

Naujai atliekami skrodimai – atskiro tyrimo, kurį atlieka kariuomenės prokurorai, dalis. Juo siekiama nustatyti, ar nebuvo baudžiamųjų veikų. Tačiau kaltinimai kol kas nepateikti niekam.

Rusijos teismo medicinos centro vadovas Andrejus Kovalivas, atlikęs skrodimus, gynė savo ekspertų darbą. Anot jo, jei ir buvo klaidų, jas lėmė tai, kad kūnai per katastrofą buvo smarkiai suniokoti.

„Pagal tarptautinius reikalavimus atlikome genetinius tyrimus ir kūnų apžiūrą. Bet kokie neatitikimai, jei jų yra, greičiausiai susiję ne su prastai atliktais skrodimais, bet su faktu, jog kūnai buvo surinkti dalimis. Kai lėktuvo kabinoje susimaišo ne vienos aukos palaikai, gali būti sunkumų jas atskiriant“, – AP aiškino jis.

Dauguma lenkų sutinka su Rusijos paaiškinimais ir nemano, kad palaikų ekshumacijų reikia. Anot jų, tragedijos masto tai nepakeis.


Šiame straipsnyje: smolenskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių