Lenkija tikisi iki 2050-ųjų visiškai atsisakyti anglių energetikos srityje

Lenkijos aplinkos ministras Henrykas Kowalczykas tikisi, kad šaliai iki 2050 metų pavyks atsisakyti anglių energetikos srityje. Jis tai pareiškė pirmadienį paskelbtame interviu leidiniui „Wprost“.

„Akivaizdu, kad turime atsisakyti anglių. Bet tai reikia daryti apgalvotai ir laipsniškai, plėtojant kitus energijos šaltinius, taip pat – kas kelia tam tikrų prieštaravimų – branduolinę energetiką. Nežinau, ką mano ekologai, bet aš nematau kitos išeities“, – sakė ministras.

Paklaustas, kada Lenkija galės atsisakyti anglių, H. Kowalczykas atsakė, jog, jo manymu, tai galėtų įvykti „apie 2050 metus“. „Bet tai – mano nuomonė, o ne griežta deklaracija“, – pridūrė jis.

Aplinkos apsaugos organizacijos reikalauja, kad Lenkijos vyriausybė visiškai atsisakytų anglių iki 2030 metų. „Greenpeace“ Lenkijos skyriaus duomenimis, pernai anglių importas į Lenkiją išaugo iki beveik 20 mln. tonų, už kurias šalis sumokėjo 8 mlrd. zlotų (daugiau kaip 7 mlrd. eurų).

Lenkija planuoja per 20 metų pastatyti šešis branduolinius reaktorius. Kaip potencialios technologijų tiekėjos įvardijamos JAV, Japonija ir Pietų Korėja. Varšuva ieško partnerio, kuris investuotų į šį projektą 49 proc. jam realizuoti reikalingų lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių