Lenkijoje streikuoja angliakasiai

Lenkijoje šią savaitę streikuoja šimtai kasyklų darbuotojų – jie po savo pamainų pasilieka po žeme. Protestai rengiami šaliai patiriant vis daugiau ES spaudimo pamažu atsisakyti anglių kasyklų.

Pirmadienį prasidėjusiame streike iš pradžių dalyvavo apie 100 darbuotojų iš dviejų Lenkijos pietiniame Silezijos regione esančių kasyklų, tačiau vėliau prie jo prisijungė dar kelios kasyklos.

Nepaisant šiuo metu jau rengiamų derybų tarp profsąjungų ir vyriausybės atstovų, penktadienį planuojama surengti demonstraciją Silezijos Rudos mieste, prie vienos kasyklų, kurioje prasidėjo darbuotojų streikas.

Profsąjungos reikalauja, kad laipsniško anglies atsisakymo terminas būtų pratęstas nuo 2050 iki 2060 metų. Organizacijos taip pat pateikė perspėjimą, kad skubotas kasyklų uždarymas gali sukelti pražūtingų ekonominių ir socialinių padarinių.

Lenkija, kurioje apie 80 proc. energijos yra pagaminama iš anglies, yra viena ES valstybių, labiausiai priklausomų nuo šio iškastinio kuro. Šalies kasyklose darbuojasi apie 80 tūkst. žmonių.

38 mln. gyventojų turinti Lenkija anksčiau šį mėnesį išreiškė nerimą dėl ES siūlymo iki 2030 metų nuo 40 iki 55 proc. padidinti bloko tikslą sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.


Šiame straipsnyje: LenkijaAngliakasiaistreikas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių