Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos diplomatas stebės N. Savčenko nuosprendžio skelbimą

2016-03-20 13:57
BNS inf.
Nadija Savčenko
Nadija Savčenko / Reuters nuotr.

Lietuvos ambasados Rusijoje atstovas planuoja stebėti nuosprendžio skelbimą teisiamai  Ukrainos karinių oro pajėgų  lakūnei Nadijai Savčenko, sekmadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

Lietuvos diplomatas jau vyksta į Rostovo srityje esantį Donecko miestą, kur kovo 21-22 dienomis vietos teisme kartu su kitų valstybių atstovais stebės nuosprendžio N.Savčenko paskelbimą. 

Lietuvos URM ne kartą yra griežtai pasmerkusi N. Savčenko neteisėtą sulaikymą ir kalinimą Rusijos Federacijoje, ir raginusi šios šalies valdžios ir teisėsaugos institucijas gerbti žmogaus teises, nedelsiant ir besąlygiškai išlaisvinti N.Savčenko bei kitus Rusijos teritorijoje neteisėtai laikomus Ukrainos piliečius ir sudaryti jiems sąlygas grįžti į tėvynę.

Seimas šį antradienį priėmė rezoliuciją, kuria pareiškė paramą iniciatyvai sudaryti vadinamąjį „Nadijos Savčenkos sąrašą“, kuriame esantiems Rusijos pareigūnams dėl Ukrainos pilotės persekiojimo būtų įvestos sankcijos. Rezoliucija taip pat pabrėžiama, kad Ukrainos karinių oro pajėgų lakūnė neteisėtai kalinama Rusijoje ir tai yra šiurkštus tarptautinės teisės normų pažeidimas.

Maskva kaltina N. Savčenko prisidėjus prie dviejų rusų žurnalistų žūties 2014 metais per kovos veiksmus separatistinio konflikto krečiamuose Ukrainos rytuose. Jeigu būtų pripažinta kalta, ukrainietei gresia iki 23 metų laisvės atėmimo.

Daugiau naujienų