Pereiti į pagrindinį turinį

Linkėjimai iš Gvantanamo

2009-01-31 09:00

Kuboje esanti karinė bazė, kurioje vėliau buvo įsteigtas specialiai teroristams skirtas kalėjimas, seniai tapo galvos skausmu Baltiesiems rūmams. Iš pradžių viskas ir visiems buvo patogu. Oficialiai ne JAV teritorijoje esančiame Gvantanamo kalėjime sulaikytuosius buvo galima laikyti be teismo kiek panorėjus. Maža to, su jais buvo galima daryti ką panorėjus. Tačiau tai greitai suuodė žmogaus teisių gynėjai. Nors į jų pareiškimus niekas per daug dėmesio nekreipdavo, nuolatinis zirzimas galų gale suformavo visuomenės nuomonę apie kalėjimą ir respublikonų administraciją.

[email protected]

Romantiškai skambantis vietovės pavadinimas jau buvo tapęs kankinimo sinonimu. Būtent todėl Baracko Obamos komanda įžvelgė galimybę uždarius šį kalėjimą atsiriboti nuo prieštaringai vertinamo George'o W.Busho palikimo. Tai jis žadėjo padaryti dar per rinkimų kampaniją. Savo pažadų naujasis prezidentas neišsižadėjo ir po rinkimų.

Trauktis, tiesa, B.Obamai nėra kur, jei, aišku, jis nori išlaikyti iki debesų pakilusius populiarumo reitingus. Nepaveikė jo nuomonės ir kaip tyčia islamistų interneto svetainėje pasirodęs buvęs Gvantanamo kalinys. Antruoju asmeniu Jemeno "Al Qaedoje" tapęs vyrukas tvirtino, kad šiltojoje Kuboje praleisti metai tik sustiprino jo ryžtą kovoti. Kiti nelaisvės broliai, anot jo, irgi tvirtai laikysis pasaulinio džihado idėjos. Tokių dar liko daugiau nei 250.

Ar tai buvo propagandinis triukas, skirtas B.Obamai paveikti, ar vis dėlto barzdotasis kalbėjo tiesą, paaiškės po kurio laiko. Mat greitai Gvantaname likę kaliniai pasklis po pasaulį. Štai tada ir sužinosime, kas buvo kas Gvantaname.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų