A. Lukašenka paskelbė referendumą dėl konstitucinių pataisų vasario 27 dieną

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka paskelbė referendumą dėl šalies Konstitucijos pataisų ir papildymų 2022 metų vasario 27 dieną, pranešė jo spaudos tarnyba.

Atitinkamą įsakymą A. Lukašenka pasirašė ketvirtadienį.

Įsakyme patvirtinta referendumui pateikiamo klausimo formuluotė, kuri bus pateikta balsalapyje: „Ar pritariate Baltarusijos Respublikos Konstitucijos pataisoms ir papildymams?“

Prie dekreto pridedamos referendumui teikiamos Konstitucijos pataisos ir papildymai.

Atsižvelgiant Rinkimų kodekso reikalavimus, įtvirtinta respublikinio referendumo priimto sprendimo privaloma teisinė galia. Nustatoma tokio sprendimo įsigaliojimo tvarka – 10 dienų nuo jo oficialaus paskelbimo. Nustatyta, kad referendumu priimtas sprendimas yra neatskiriama Konstitucijos dalis.

Vyriausioji rinkimų ir referendumų komisijai pavesta organizuoti referendumą, užtikrinti jo rezultatų skaičiavimą ir vykdyti atitinkamos srities teisės aktų įgyvendinimo kontrolę.

Vyriausioji rinkimų komisija yra pasiruošusi surengti referendumą dėl Konstitucijos pataisų ir papildymų, patikino komisijos pirmininkas Iharas Karpenka.

„VRK yra pasirengusi surengti referendumą vasario 27 dieną. Rytoj turėtume surengti VRK posėdį. Metodinės rekomendacijos parengtos, visa informacinė medžiaga VRK posėdžiui paruošta“, – sakė I. Karpenka. Jį cituoja oficiali naujienų agentūra BelTA.

Baltarusijos opozicijos atstovai vadina farsu A. Lukašenkos sušauktą „liaudies susirinkimą“, kuriame buvo paskelbti aptakūs konstitucinės reformos planai.

Opozicija parengė savo konstitucijos projektą, numatantį, kad Baltarusija taps parlamentine respublika.

Anatolijus Liabedzka, opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos atstovas konstitucinei reformai ir darbui su parlamentine bendruomene, spalį sakė, kad opozicijos parengtas projektas yra svarbi atsvara oficialaus Minsko rengiamam referendumui dėl Konstitucijos, kuriuo siekiama įtvirtinti valdžios legitimumą ir dar labiau suvaržyti piliečių teises.

Autoritarinio Baltarusijos prezidento A. Lukašenkos režimas ėmėsi brutalių priemonių nuslopinti beprecedenčiam protestų judėjimui, kilusiam šalyje po 2020-ųjų rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų, kuriuose A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais. Vakarai yra paskelbę Minskui virtinę sankcijų.

Buvo areštuota per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai buvo sumušti teisėsaugininkų, keli protestuotojai žuvo. Visi pagrindiniai A. Lukašenkos oponentai buvo įkalinti ar priversti pasitraukti į užsienį.

Žmogaus teisių gynėjų teigimu, Baltarusijoje už grotų tebėra 990 politinių kalinių, įskaitant žinomiausius opozicijos aktyvistus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Keistuma

Keistuma portretas
Rytuose visi referendumai su rusijos kariuomene. Primena tarybinius referendumus baltijos salyse 1940 metais ir referenduma 2014 metais Kryme

Dumas

Dumas portretas
Kam cia idomu?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių