A. Lukašenka žada nepalikti Baltarusijos žmonių

Aliaksandras Lukašenka, per trečiadienį surengtą inauguraciją šeštai kadencijai prezidento poste pareiškė, kad Baltarusijos tauta „pakilo į naują savimonės lygį“, nors opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja užginčijo jo naujo mandato teisėtumą.

„Kartą dieviškąja apvaizda Baltarusijos liaudis lengvai ir, tiesą sakant, netikėtai įgijo savo nepriklausomybę. Ir mes ilgai laikėme ją duotybe, kartais nevertinome. O šiandien, per kančias pasiekę šią pergalę, pakilome į naują savimonės lygį“, – per prisaikdinimo ceremoniją kalbėjo A. Lukašenka; jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Aprimę po rinkimų mūšių karštinės pamatėme, kaip bręsta visa mūsų tauta. Ir nors Baltarusija pagal pasaulio standartus yra labai jauna nepriklausoma valstybė, baltarusiai kaip liaudis nebėra vaikai – mes esame tauta“, – pridūrė jis.

„Negaliu, neturiu teisės palikti baltarusių, kurie su valstybiniu kursu susiejo ne tik politines pažiūras, bet ir savo likimą, savo vaikų ateitį; visų, kas liko ištikimas šaliai ir liaudžiai tokiu sunkiu Baltarusijai laikotarpiu“, – sakė A. Lukašenka.

„Valstybės tarnautojai ir žmonės su antpečiais pademonstravo ištvermę, drąsą ir vieningumą“, – pareiškė jis.

„Mūsų valstybingumui buvo mestas precedento neturintis iššūkis – ne kartą išbandytų nepriklausomų valstybių naikinimo patikimų technologijų iššūkis. Tačiau tapome viena iš nedaugelio – galbūt net vienintele – [valstybe], kur „spalvotoji revoliucija“ nesuveikė. Ir tai yra baltarusių, kurie jokiu būdu nenori prarasti šalies, pasirinkimas“, – teigė A. Lukašenka.

Tapome viena iš nedaugelio – galbūt net vienintele – [valstybe], kur „spalvotoji revoliucija“ nesuveikė

„Beprecedentis išorinis spaudimas mus tik užgrūdino, padarė ryžtingesnius ir nenuolaidžius kovoje už savą – svetimo mums nereikia“, – pažymėjo jis.

Jis pareiškė esąs tikras, jog Baltarusija artimiausiu metu gali tikėtis naujų ekonominių, logistinių, technologinių ir kitokių sprendimų.

„Būtina įžengti į šį „renesansą“, visapusiškai išnaudoti jo galimybes, plėtojant tai, ką galime padaryti“, – sakė šalį nuo 1994 metų valdantis autokratas.

Tuo metu S. Cichanouskaja, kuri po ginčijamų rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų buvo priversta pasitraukti į Lietuvą, sakė nepripažįstanti A. Lukašenkos teisėtu valstybės vadovu.

„Šis mėginimas pripažinti save teisėtu [prezidentu] nulėmė tik tai, kad ankstesni įgaliojimai pasibaigė, o žmonės jam naujo mandato nesuteikė. Ši vadinamoji inauguracija, žinoma, yra farsas. Iš tikrųjų, šiandien Lukašenka tiesiog išėjo į pensiją“, – pabrėžė ji.

„Tai reiškia, kad jo įsakymai valdžios struktūroms nebėra teisėti, o tai reiškia, kad jie nėra vykdytini. Aš, Sviatlana Cihanouskaja, esu vienintelė Baltarusijos žmonių išrinkta lyderė. Dabar mūsų užduotis yra kartu pastatyti naują Baltarusiją“, – pareiškė opozicijos lyderė.

Ji pridūrė, kad šią savaitę lankydamasi Briuselyje išgirdo iš europiečių lyderių raginimus nutraukti smurtą Baltarusijoje ir surengti naujus sąžiningus rinkimus.

„Jie yra pasirengę suteikti realios pagalbos – esama rimtų investicijų paketų, kurie numatyti Baltarusijai po demokratijos pergalės“, – teigė S. Cichanouskaja.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka.

Oficialiais duomenimis, A. Lukašenką palaikė 80,1 proc. rinkėjų, o opozicijos kandidatė S. Cichanouskaja gavo 10,12 proc. balsų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rezultatus laiko suklastotais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kvaili

kvaili portretas
tie kurie parsidave oligarchinias zydjankiams ir po ukrainos bardako nori sukelt dar 1 kad sunaikint visus slavus kaip hitlers dare su zydais ir kt /nepilnavertem/ tautom tas vyksta siandien tik ciniskiau pasitelkiant vyrusa ir kitas priemones o batka teisingai daro nes bus kaip pas haholus oligarchai isgraibstys turta ko ir siekia per suorganizuotas bobas ka ir matome bet mums norima iteikt kad 26m buvo skriadziami galbut bet ms po 30m ar ne skriaudziami kai musu saskaita vienetai gyvena geroves pertekliuje kai dauguma negali isigyti butinu prekiu nekalbant apie maista ?...

Nuomonė.

Nuomonė. portretas
Tokie tik kojom pirmin išnešami.Jis nepaliks savo chuntos ,ne žmonių.Nepaliks sosto kaip caras.Ir mat yra dar kvailių ir kariuomenėje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių