M. Barnier: „Brexit“ be susitarimo rizika išlieka

Europos Sąjunga ir Jungtinė Karalystė priartėjo prie draugiškų „skyrybų“, bet „Brexit“ be susitarimo rizika tebėra reali, trečiadienį perspėjo Bendrijos derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė).

Bendrijos patariamajame organe – Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitete – kalbėjęs M. Barnier buvo atsargiai optimistiškai nusiteikęs.

ES veteranas gyrė „puikų naują susitarimą“, kurį anksčiau šį mėnesį jis pasiekė su britų premjero Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) vyriausybe, ir pabrėžė, kad jam preliminariai pritarė JK parlamentas.

M. Barnier atkreipė dėmesį, kad JK parlamentas antradienį pritarė B. Johnsono siūlymui sušaukti pirmalaikius rinkimus, kuriuose tikisi gauti daugumą parlamente, kad galėtų ratifikuoti „skyrybų“ susitarimą, o ES lyderiai anksčiau šią savaitę patvirtino sprendimą atidėti „Brexit“ iki sausio pabaigos,

„Taigi, tai tikrai yra svarbus momentas“, – sakė jis Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetui.

Tačiau jis perspėjo, kad skaudžių ekonominių pasekmių galinčių turėti „skyrybų“ be susitarimo rizika išlieka, jei, pavyzdžiui, B. Johnsonui nepavyks prastumti „Brexit“ sutarties iki naujojo termino – sausio 31-osios.

Abiem pusėms dar teks iki kitų metų pabaigos susiderėti dėl keblaus prekybos susitarimo, kuris reglamentuos būsimus ES ir JK santykius, arba susitarti pratęsti pereinamąjį laikotarpį.

„Brexit“ be ratifikuoto susitarimo rizika vis dar egzistuoja. Tai gali įvykti sausio pabaigoje, – kalbėjo M. Barnier. – Taip pat tai gali įvykti 2020-ųjų pabaigoje, jei iki sausio 31-osios turėsime ratifikuotą susitarimą, bet nesugebėsime sudaryti naujo susitarimo dėl savo būsimų santykių.“

„2020-ųjų vasara bus tiesos akimirka. Tai bus momentas, skirtas nuspręsti, ar pratęsti pereinamąjį laikotarpį“, – sakė jis.

Būsimoji Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) jau paprašė M. Barnier vadovauti naujai komandai būsimiems ryšiams su JK po jos išstojimo iš ES.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Lyg Lietuva iš Sovietų sąjungos būtų su sutartimi išstojus :/
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių