M. Draghi liepą lankysis su vizitu Turkijoje

Italijos ministras pirmininkas liepą vyks vizito į Turkiją aptarti karo Ukrainoje klausimo, ketvirtadienį pranešė šalies vadovas, augant įtampai dėl Ankaros grasinimo blokuoti Švedijos ir Suomijos siekį įstoti į NATO.

NATO narė Turkija pareiškė, kad nepritars Šiaurės šalių prašymams įstoti į Vakarų karinį aljansą, nors kitos narės, įskaitant Italiją, tam pritaria.

Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi (Marijus Dragis) sakė, kad jo būsimo vizito darbotvarkėje bus karo Ukrainoje klausimas. M. Draghi turėtų susitikti su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu).

„Liepos pradžioje būsiu Ankaroje, kur vyks dvišalis susitikimas su Turkija – pirmasis tokio pobūdžio susitikimas per pastaruosius 10 metų“, – Senatui sakė M. Draghi.

„Aptarsime derybų ir diplomatines karo (Ukrainoje) perspektyvas bei Italijos ir Turkijos santykių stiprinimą“, – pridūrė jis.

Praeityje Turkijos ir Italijos santykiai buvo įtempti, o prieš metus M. Draghi pavadino R. T. Erdoganą „diktatoriumi“.

Tas M. Draghi komentaras nuskambėjo po nedidelio diplomatinio ginčo dėl sėdimųjų vietų tvarkos per R. T. Erdogano ir Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon der Lajen) susitikimą.

R. T. Erdoganas pagrasino neleisti Švedijai ir Suomijai įstoti į NATO, apkaltinęs šias šalis numanoma parama Ankaros uždraustai Kurdistano darbininkų partijai (PKK) ir su ja siejamai Sirijos ginkluotai grupuotei.

Politikos ekspertai teigia, kad šį klausimą galima išspręsti darant nuolaidas ir spaudimą Ankarai.

Kovo mėnesį, neilgai trukus po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, Stambule įvyko Maskvos ir Kyjivo derybininkų susitikimas, o Antalijoje – Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo ir Ukrainos diplomatijos vadovo Dmytro Kulebos susitikimas.

 


Šiame straipsnyje: NATOSuomijaŠvedijakaras UkrainojeTurkijaMario Draghi

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių