M. Pompeo: D. Trumpas imsis veiksmų dėl Kinijos studentų

Jungtinės Valstijos imsis veiksmų siekdamos užkirsti kelią įtariamam kinų studentų šnipinėjimui, ketvirtadienį, prieš laukiamą prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pranešimą, sakė valstybės sekretorius Mike Pompeo (Maikas Pompėjas).

Dėl įvairių klausimų, įskaitant Honkongo statusą ir koronaviruso pandemiją, išaugus įtampai tarp Vašingtono ir Pekino, D. Trumpas sakė, kad penktadienį surengs spaudos konferenciją Kinijos klausimu.

Paklaustas apie laikraščio „The New York Times“ pranešimą, kad D. Trumpas svarsto išvaryti tūkstančius magistrantų ir doktorantų, M. Pompeo atsakė, kad „šnipinėjančių“ kinų studentų „neturėtų būti mūsų mokyklose“.

„Žinome, kad turime šį iššūkį. Prezidentas Trumpas, aš esu įsitikinęs, to imsis“, – televizijai „Fox News“ sakė M. Pompeo, bet nesutiko nurodyti, ar apie veiksmus bus pranešta penktadienį.

„The New York Times“ rašė, kad D. Trumpo administracija svarsto anuliuoti vizas tūkstančiams studentų, susijusių su Kinijos kariškiais.

„Turime įsipareigojimą, pareigą užtikrinti, kad čia studijuoti atvykstantys studentai... neveikia Kinijos Komunistų partijos naudai“, – sakė M. Pompeo.

„The New York Times“ rašė, kad D. Trumpo administracija svarsto anuliuoti vizas tūkstančiams studentų, susijusių su Kinijos kariškiais.

Toks žingsnis neabejotinai sulauktų kritikos iš universitetų, kurie vis labiau kliaujasi užsienio studentų – pirmiausia iš Kinijos ir Indijos – mokesčiu už mokslą ir jau labai nukentėjo nuo uždarymo dėl COVID-19 pandemijos.

Azijiečių kilmės amerikiečių aktyvistai seniai reiškia susirūpinimą, kad jų bendruomenę veikia nusitaikymas į kinų studentus ir kad azijiečių kilmės JAV piliečiai susiduria su nepagrįstu įtarumu.

„Tai ne raudonoji panika, tai ne rasizmas. Kinų liaudis yra puikūs žmonės, – paklaustas apie susirūpinimą sakė M. Pompeo. – Tai kaip Sovietų Sąjungos laikai. Tai komunistinis, tironiškas režimas kelia realią grėsmę Jungtinėms Valstijoms.“

D. Trumpas kalbėdamasis su žurnalistais atsisakė anonsuoti penktadienio spaudos konferenciją, bet nurodė: „Nesame patenkinti Kinija.“

Spaudos konferencija rengiama dvi dienos po to, kai M. Pompeo patvirtino Kongresui, kad Honkongas nebėra autonomiškas, nors Kinija tai pažadėjo prieš šios buvusios britų kolonijos sugrąžinimą jai 1997 metais.

Kinija nori parengti saugumo įstatymą, kuriuo, kaip sako Honkongo aktyvistai, bus panaikintos miesto laisvės.

Vašingtonas ir Pekinas jau ginčijasi dėl atsakomybės už koronaviruso pandemijos mastą. Pandemija praėjusių metų pabaigoje kilo Kinijoje, bet, išplitusi visame pasaulyje, nulėmė didžiulius nuostolius Jungtinėse Valstijose.

Kritikai Amerikoje kaltina D. Trumpą prastu valdymu ir sako, kad 100 tūkst. amerikiečių mirčių ir didžiulis nedarbas yra lėto, fragmentiško federalinio atsako į viruso plitimą didžiausioje pasaulio ekonomikoje rezultatas.

Tačiau D. Trumpas dėl krizės kaltina Kiniją ir COVID-19 sukėlėją vadina „kinišku virusu“. Jis pagrasino nutraukti JAV finansavimą Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO), kurią kaltina šališkumu Kinijos naudai ir pagalba nuslepiant informaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių