M. Pompeo ragina Kiniją įsileisti inspektorius į savo laboratorijas

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) trečiadienį spaudė Kiniją įsileisti inspektorius į savo svarbias laboratorijas ir sakė esąs susirūpinęs dėl jų saugumo, pasaulį krečiant koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemijai.

M. Pompeo neatmetė prielaidos, kad dešimčių tūkstančių žmonių gyvybių pareikalavęs virusas pasklido iš vienos laboratorijos Kinijos didmiestyje Uhane, bet Pekinas tokią versiją griežtai atmeta..

„Turite atminti – tos laboratorijos Kinijoje tebeveikia. Tose laboratorijose laikoma sudėtingų patogenų, kurie yra tyrinėjami. Tai ne vien Uhano virusologijos institutas“, – žurnalistams sakė JAV diplomatijos vadovas.

„Svarbu, kad šios medžiagos būtų tvarkomos saugiai ir patikimai, kad neįvyktų jų atsitiktinis paskleidimas“, – pridūrė M. Pompeo.

Jis kaip pavyzdį pateikė branduolinius kompleksus, kuriems taikoma griežta priežiūra, siekiant užtikrinti saugumą.

M. Pompeo dar kartą išreiškė susirūpinimą, kad Kinija iki šiol nepasidalijo naujojo koronaviruso SARS-CoV-2 pirmųjų ėminių medžiaga.

„Vis dar neturime viruso mėginio, o pasaulis taip pat neturi prieigos prie kompleksų arba kitų vietų, kur šis virusas galėjo pirmiausiai atsirasti Uhane“, – kalbėjo jis.

Kinijos valdžia iš pradžių stengėsi nuslopinti pranešimus apie pavojingą virusą, įskaitant skelbtus vieno iškilaus gydytojo – jis galiausiai buvo areštuotas.

Kinijos mokslininkai vėliau sakė įtariantys, kad virusas praeitų metų pabaigoje pasklido iš vieno Uhano mėsos turgaus, kur būdavo skerdžiami egzotiški gyvūnai.

Tačiau iškart kilo klausimų dėl netoliese įsikūrusios griežčiausio apsaugos režimo virusologijos laboratorijos. Kai kurie aukšto rango JAV pareigūnai paskelbė versijų, kurios iš pradžių tebuvo internetu plitusios sąmokslo teorijos.

Kritikai sako, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) kaltindamas Kiniją nori išvengti kaltinimų dėl jo paties galimų klaidų reaguojant į pandemiją, Jungtinėse Valstijose pareikalavusią apie 45 tūkst. žmonių gyvybių – daugiau negu bet kurioje kitoje šalyje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kotas

kotas portretas
kur tu matei, kad komunistas ir dar kinietis įsileistų inspektorius į savo laboratorijas??? Juk ten gali aptikti labai "jautrios" informacijos. O jau apie technologijų vogimą tai tikrai nenorės, kad atsiskleistų tiesa.

zmones

zmones portretas
nuo "viruso" pradejo kaip muses krist kinijoje,o ne amerikoje ,tad jis ten ir sukurtas nesvarbu kieno uzsakymu,SVARBU - kas ji paleido - KINIJA!!!

Anonimas

Anonimas portretas
Tada įsileis kinai jankius, kai jankiai įsileis kinus į savo laboratorijas. Galėtų ir pirmieji pasisiūlyti...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių