Pereiti į pagrindinį turinį

Magnickis prieš Gvantanamą

2013-04-15 18:24
Magnickis prieš Gvantanamą
Magnickis prieš Gvantanamą / Scanpix nuotr.

Akis už akį, dantis už dantį? Regis, Rusija ir JAV nepamiršo Šaltojo karo laikų. Vašingtonui paskelbus Rusijos pareigūnų juodąjį sąrašą netrukus savąjį paskelbė Maskva.

JAV penktadienį pranešė, kad 18-ai Rusijos pareigūnų, siejamų su teisininko Sergejaus Magnickio žūtimi, nebus leidžiama atvykti į šalį, o JAV iždo departamentas taikys sankcijas jų turtui.

Anksčiau vadinamasis Magnickio sąrašas buvo įslaptintas, tačiau Vašingtonas nutarė jį paviešinti. Į sąrašą įrašyti Maskvos teisėjai Aleksejus Krivoručka, Sergejus Podoprigorovas, Jelena Stašina ir Svetlana Uchnaliova, susiję su arešto paskyrimu S.Magnickiui. Taip pat įtraukti Rusijos vidaus reikalų ministerijos pareigūnai Pavelas Karpovas, Artiomas Kuznecovas ir Olegas Lugunovas, vadovavę bylai prieš S.Magnickį. Kartu su jais sąraše minimi čečėnas Kazbekas Dukuzovas, kuris buvo išteisintas byloje dėl 2004 m. įvykdyto JAV žurnalisto Paulo Klebikovo nužudymo Maskvoje, ir Leča Bogatyriovas, įtartas Umaro Israilovo, kuris buvo Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo asmens sargybinis, bet vėliau stojo prieš R.Kadyrovą, nužudymu.

Rusijos užsienio reikalų ministerija (URM) atrėžė, kad Magnickio įstatymas yra absurdiškas ir reiškia kišimąsi į Rusijos vidaus reikalus.

„Kitaip nei Amerikos sąrašas, kuris yra suformuotas vienašališkai, į mūsų sąrašą pirmiausia įtraukti tie, kurie siejami su kankinimų įteisinimu ir nesibaigiančiais sulaikymais Gvantanamo kalėjime, su Rusijos piliečių areštais ir pagrobimais“, – nurodė ministerija.

Taip pat Rusijos URM paskelbė savo juodąjį sąrašą. Žiniasklaidos Kremliaus sąrašas buvo pramintas Gvantanamo sąrašu. Pasak Rusijos URM, į sąrašą įrašyti amerikiečiai, siejami su žmogaus teisių pažeidimais liūdnai pagarsėjusiame JAV kalėjime.

Rusijos sąraše minimi keturi asmenys, siejami su žmogaus teisių pažeidimais Gvantanamo bazėje. Jame yra Davidas Spearsas Addingtonas, kuris dirbo buvusio JAV viceprezidento Dicko Cheney administracijos vadovu, federalinis teisėjas Jedas Rakoffas, taip pat keli federaliniai prokurorai iš Niujorko valstijos. Į Rusijos sąrašą taip pat įtraukti keli Kovos su narkotikais administracijos pareigūnai ir Federalinio tyrimų biuro agentas Gregory Colemanas. Jiems, pasak Rusijos URM, nebus leidžiama išduoti Rusijos vizų.

37 metų S.Magnickis mirė per ikiteisminį areštą 2009 m., kai buvo suimtas ir apkaltintas tų pačių pareigūnų, kuriuos jis anksčiau kaltino organizavus sukčiavimo schemą, leidusią pasisavinti 230 mln. JAV dolerių valstybės lėšų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų